Γενικά

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος, τέσσερα μόλις νέα κρούσματα

Στα 2.840 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν τέσσερα νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ δεν υπήρχε κανένας νέος θάνατος με τον αριθμό να παραμένει 165.  Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 22 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Παράλληλα,…

Στα2.840ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τουκορωνοϊούστη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν τέσσερα νέααπό τον λοιμωξιολόγοΣωτήρηΤσιόδρα, ενώ δεν υπήρχε κανένας νέος θάνατος με τον αριθμό να παραμένει 165. 

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 22 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 73 ετών. Οι 9 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 95 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας έστειλε το μήνυμα:  «Τώρα που αυτή η πανδημία μας διδάσκειανθρωπιάκαιαλληλεγγύηείναι αφορμή να διαμορφώσουμε μια νέα οπτική για τις μεταμοσχεύσεις».

Για τα εμβόλια – Πότε εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα 

Ο καθηγητής ανέφερε πως δύο παγκόσμιες έρευνες για εμβόλιο είναι στη φάση 2 και εκτίμησε πωςπιθανώςστο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επομένου, θα υπάρχει παραγωγή. 

Ωστόσο, σημείωσε πως πρέπει να είμαστεπροσεκτικοίκαθώς μια διαδικασίαπαραγωγήςεμβολίουπερνάει απόσυγκεκριμένεςφάσεις.

Όπως εξήγησε, στην τρίτη φάση,  το εμβόλιο δίνεται στον πληθυσμό. «Χρειάζεται χρόνο για αυτό ακούτε ότι χρειάζεται1-1μιση χρόνο. Ευελπιστούμε ότι κάποια από τα εμβόλια θα είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου». 

Και συνέχισε: 

«Θα χρειαστούν πολλά εμβόλια, δεν θα φτάσει ένα. Εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο- μακρόχρονη διαδικασία με τους μεγίστους κανόνες ασφαλείας. Πιστεύω ότι θα αργήσει, και να βγουν γρήγορα εμβόλια δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλον τον κόσμο». 

Τσιόδρας: Τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία 

Αναφορικά με τασχολεία, ο λοιμωξιολόγος είπε πως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά. 

Ενώ τόνισε πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι ηεπιστροφήστοσχολείοείναιαπόλυταασφαλής.

Όπως είπε, ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις από επιστημονικούς κύκλους που μπερδεύουν τους ανθρώπους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας συνέχισε λέγοντας πως η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή. Και ανέφερε λόγους για τους οποίους ταπαιδιάπρέπειναεπιστρέψουνστασχολεία.

  • Σημαντικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Κοινωνικό άγχος, πολλές ώρες στο διαδίκτυο. «Ας μην υποτιμάμε την επιρροή του σχολείου στην κοινωνικοποίηση των παιδιών», τόνισε.
  • Υπάρχει ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση
  • Κόστος σε χαμένη γνώση
  • Οικονομικοί λόγοι που αφορούν στους γονείς και την κοινωνία.

 Ο καθηγητήςτάχθηκευπέρ τηςεπιστροφήςτων παιδιών τουδημοτικούστασχολεία,λέγονταςπως ταοφέληείναιπερισσότερα

Όπως ανέφερε: 

«Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται.

Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε.

«Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον», κατέληξε. 

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία 

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως το δεύτερο κύμαστρατηγικήςπροχωρά ομαλά και σταθερά.

Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως από τις25 Μαΐου θα επιτρέπονται οιμεταφορέςαπό και προς τανησιά.

Ακόμη, είπε πως το μέτρο της14ημερης καραντίναςγια όσουςεισέρχονταιστηχώραισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου.

Παράλληλα, ουφυπουργόςέκανε γνωστό πωςτη Δευτέρα θα παρθούν οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία και τότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. 

Επισήμανε μάλιστα πως οι εικόνες της Ελλάδας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο και δείχνουν μιασύγχρονη, οργανωμένη χώρα, που ξέρει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με σχέδιο, ευθύνη και σοβαρότητα.

Πηγή