Γενικά

Με νέο άλμα “έπιασε” και τις 670 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα  Σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε ισχυρή ώθηση από το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, αλλά και από το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη για την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ενέργειες της Γερμανίας για στήριξη της οικονομίας. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης…


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Σε υψηλά σχεδόν τριών μηνών βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έλαβε ισχυρή ώθηση από το μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό του, αλλά και από το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη για την πρόταση του Ταμείου Ανάκαμψης και τις ενέργειες της Γερμανίας για στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,92% στις 670,97 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 662,32 μονάδων (+0,60%) και 671,91 μονάδων (+2,06%). Ο τζίρος ανήλθε στα 82,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 73,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 7,9 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,35%, στις 1.616,80 μονάδες, ενώ στο +0,89% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 871,07 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,90% στις 341,57 μονάδες.

Αν και το ΧΑ έδειξε μια μικρή αδυναμία στα επίπεδα των 670 μονάδων, ο αυξημένος τζίρος και το ανοδικό του σερί από τις 22 Μαΐου (με μόλις μία πτωτική συνεδρίαση) έχει κρατήσει τη δυναμική των αγοραστών σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα στις δημοπρασίες να καταφέρνει να τις “κατακτήσει”. Άλλωστε, απαλλαγμένος από τις αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων πλέον, ο Γενικός Δείκτης βλέπει το επόμενο σκαλοπάτι των 680 μονάδων, η διάσπαση του οποίου θα ανοίξει τον δρόμο προς τις 700 μονάδες.

Τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη οδεύει προς την κύρια και βασική αντίσταση που οριοθετείται από το καθοδικό χάσμα της 9ης Μαρτίου που ξεκινά από τις 677 μονάδες. Η αντίσταση έχει πιθανότητες να δοκιμαστεί άμεσα ωστόσο θα απαιτήσει ενέργεια και διάθεση από τους αγοραστές καθώς τα εν λόγω επίπεδα είχαν χαθεί με αυξημένο τζίρο. Άλλωστε, δεν θα είναι εύκολη και η επαναφορά της οικονομίας σε ρυθμούς που είχε προ της κρίσης του κορονοϊού. Αν και η κυβέρνηση καταβάλει σοβαρές προσπάθειες να μη χαθεί η τουριστική σεζόν, η επιτυχία των ενεργειών της θα εξαρτηθεί και από τις προτιμήσεων των τουριστών. Και αυτό εξαρτάται από την κατάσταση που επικρατεί στις άλλες χώρες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, μέσα στον επόμενο μήνα η οικονομία θα δείξει εάν μπορεί να ξεπεράσει τον σκόπελο με τις μικρότερες δυνατές ζημίες, ενώ θα διαφανεί και εάν το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ προχωρήσει και στηρίξει τις οικονομίες, σαν την ελληνική. Παράλληλα, η πορεία των τραπεζικών μετοχών δείχνει να καθορίζει τα επόμενα βήματα της αγοράς, με τον κλάδο όμως να αντιμετωπίζεται επιλεκτικά, όπως έδειξαν και οι τελευταίες εκθέσεις των Bank of America και Goldman Sachs. Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, οι αναλυτές των επενδυτικών τραπεζών έδειξαν να διαφοροποιούν τις συστάσεις και τις τιμές στόχους στον κλάδο, καθώς είναι πιο θετικοί τόσο για την Alpha Bank όσο και για την Eurobank. 

Η τάση, πάντως βραχυπρόθεσμα παραμένει θετική, επομένως στην αγορά, με τον FTSE 25 να διαπερνά σήμερα τη σημαντική αντίσταση των 1.610 μονάδων, η κατοχύρωση της οποίας μπορεί να δώσει συνέχιση προς τις 1.800 μονάδες. Από την άλλη όμως, η αγορά θα χρειαστεί και τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παρά την έντονη ανάκαμψή του, έχει μπροστά το δύσκολο επίπεδο των 386 μονάδων.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα, με τα αποτελέσματα της σήμερα, έκανε τη διαφορά με το +6,41% που σημείωσε, με τη Βιοχάλκο να την ακολουθεί με το δικό της +5,04%, ενώ Εθνική, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Titan, παρά τις ενδοσυνεδριακές αναταράξεις τους, έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 4%. Στο +3,53% έκλεισε η Alpha Bank και στο +3,34% η Coca Cola, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην αγορά.

Ελλάκτωρ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 2%, και Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής και Eurobank με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ, με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπιες απώλειες σημείωσαν η Motor Oil και ο Σαράντης, με την Πειραιώς να δέχεται, σε αντιδιαστολή, σημαντικές πιέσεις, κλείνοντας τελικά κοντά στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες 3,47%.

Πηγή