Γενικά

Μικρά κέρδη και τζίρος μέσω πακέτων στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα  Ήπια ανοδικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα πρόσημα των περισσοτέρων τίτλων του να είναι μοιρασμένα, καθώς η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, εκδηλώνοντας όμως τις άμυνες που χρειάζονται ώστε να μην ξαναδοκιμαστούν οι 600 μονάδες.  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 609,20 μονάδες, ενώ…


Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ήπια ανοδικά έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τα πρόσημα των περισσοτέρων τίτλων του να είναι μοιρασμένα, καθώς η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, εκδηλώνοντας όμως τις άμυνες που χρειάζονται ώστε να μην ξαναδοκιμαστούν οι 600 μονάδες. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,14% στις 609,20 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 601,75 μονάδων (-1,08%) και 614,85 μονάδες (+1,07%). Ο τζίρος έφτασε στα 53,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 64,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 27,8 εκατ. τεμάχια (κυρίως στις τραπεζικές μετοχές).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,09%, στις 1.452,48 μονάδες, ενώ στο +0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 819,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,90% στις 272,07 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,68%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,27%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 0,27%.

Σε χαμηλά επίπεδα κίνηθηκε σήμερα η συναλλακτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέβασε τον τελικό του τζίρο κατά 14 εκατ. ευρώ εξαιτίας κυρίως των πακέτων που διακινήθηκαν από τις τραπεζικές μετοχές, και ιδίως τη Eurobank. Μία ακόμη εβδομάδα που το ΧΑ αναλώθηκε στις αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, οι οποίες ολοκληρώνονται την ερχόμενη Παρασκευή. 

Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, πλέον το ταμπλό των μετοχών έχει διαφοροποιηθεί αισθητά ενσωματώνοντας επιμέρους ρίσκο σε εταιρείες και κλάδους. Δεν είναι τυχαίο ότι μια ομάδα μετοχών έχει φθάσει ή και ξεπεράσει τα επίπεδα από τα οποία ξεκίνησε η χρονιά (Τέρνα Ενεργειακή, Quest, Σαράντης ΑΔΜΗΕ) καθώς οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων δημιουργούν μεγαλύτερη βεβαιότητα για τις οικονομικές τους επιδόσεις. 

Βέβαια οι δυνητικές περιπτώσεις ανάκαμψης δεν εξαντλούνται σε αυτή την τετράδα μετοχών βρίσκονται ωστόσο κάτω από περισσότερες ή λιγότερες αιρέσεις (διάρκεια κρίσης, τουριστική ζήτηση, ύψος απώλειας εισοδήματος κλπ) που μόνο η πάροδος του χρόνου είναι ικανή να απαντήσει.

Στο τέλος αυτής της λίστας βρίσκονται οι τράπεζες, κλάδος για τον οποίο πάντα υπάρχει ακραία υποτιμητική υπερβολή στη χρηματιστηριακή συμπεριφορά τους, με την Αγορά περισσότερο να διατεθειμένη να ερμηνεύσει την τιμή και λιγότερο την είδηση. Οι τράπεζες βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά περισσότερο λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους το 2015 και το 2012, έτη κατά τα οποία συνέτρεξαν πολύ ειδικές συνθήκες για να ανακεφαλαιοποιηθούν από το μηδέν. Ανάλογη εικόνα στο ταμπλό οι τράπεζες είχαν στις αρχές του 2016, το Φθινόπωρο του 2018 και στις αρχές του 2019 όταν και πάλι οι τιμές “προεξοφλούσαν” ανακεφαλαιοποιήσεις, χρεοκοπίες και λοιπά δεινά τα οποία ακόμα ουδέποτε υλοποιήθηκαν. Σε αυτές τις συγκυρίες η στάση των εποπτικών αρχών (SSM, ΕΚΤ, Τράπεζα της Ελλάδος) είναι πολύ πιο ουσιαστική και ενδεικτική για το τι θα πρέπει να αναμένουμε και ως τώρα η στάση τους είναι 100% υποστηρικτική προς το τραπεζικό σύστημα.

Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα σε διαγραμματικό επίπεδο με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σχεδόν οριζόντια επιδεικνύοντας αντοχή στη διατήρηση της βάσης των 600 μονάδων. Ο κινητός μέσος των 30 ημερών εφάπτεται πλέον στον Γενικό Δείκτη αναμένοντας την κατεύθυνση της διαφυγής για να ενεργοποιήσει αντίστοιχα πωλησιακό ή αγοραστικό σήμα. Σε φάση απόλυτης ουδετερότητας οι ταλαντωτές όπως και ο MACD. Η ανάλωση χρόνου στις 600 μονάδες βοηθάει τους αγοραστές να μαζέψουν δυνάμεις καθώς από την αρχή του μήνα έως σήμερα οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο είχαν οδηγήσει σε κλαδικές απώλειες άνω του 20% βάζοντας ουσιαστικά φρένο σε κάθε προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης. 

Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας φάνηκε ότι οι πωλήσεις έχουν πλέον εξασθενήσει ως προς την έντασή τους ισορροπώντας την εικόνα του Γενικού Δείκτη. Επίσης, η μεγάλη εικόνα έχει γίνει λιγότερο νευρική από τη μείωση της μεταβλητότητας, γεγονός που δίνει την ευκαιρία σε κάποιο επιλεκτικό ενδιαφέρον να έχει μια πιο σταθερή παρουσία σε μετοχές του FTSE-25. Συμπερασματικά, αναμένουμε εκ νέου προσπάθεια υπέρβασης των 630 μονάδων, αυτή την φορά με τον τραπεζικό κλάδο να έχει πιο ουσιαστική παρουσία στην διαμόρφωση της τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, το +5,63% της Τέρνα Ενεργειακή βοήθησε την αγορά, όπως και το +3,36% της ΔΕΗ και το +3,22% της Εθνικής. Κέρδη 2,72% σημείωσε ο Titan, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,25%, με την Alpha Bank και τη Eurobank να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με άνοδο 1,45% και 1,28% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ. 

Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ έχασε 2,28%, ασκώντας τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Γενικό δείκτη, όπως και το -2,05% του Φουρλή. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Βιοχάλκο, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Aegean και ΕΛληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo. 
 

Πηγή