Γενικά

Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων: ‘Η Τουρκία να αλλάξει την απόφαση για την Αγία Σοφία’

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “καταδικάζει την τουρκική απόφαση για μετατροπή ενός τόσο μεβληματικού μνημείου σε τέμενος και καλεί την Τουρκία να διαφοροποιήσει επειγόντως την απόφαση” καθώς “υπονομεύει τον διάλογο και την συνεργασία” σχετικά με την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία. Όπως αναφέρει το euronews, στην παραπάνω δήλωση προέβη ο ύπατος εκπρόσωπος…


Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “καταδικάζει την τουρκική απόφαση για μετατροπή ενός τόσο μεβληματικού μνημείου σε τέμενος και καλεί την Τουρκία να διαφοροποιήσει επειγόντως την απόφαση” καθώς “υπονομεύει τον διάλογο και την συνεργασία” σχετικά με την απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

Όπως αναφέρει το euronews, στην παραπάνω δήλωση προέβη ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον ίδιο να εξετάσει τρόπους για αποκλιμάκωση της κατάστασης με την Τουρκία.

Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:00(ώρα Ελλάδος) με τον ύπατο εκπρόσωπο να συναντάται πριν την έναρξή του Συμβουλίου με τους ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κύπρου.

Σε δήλωσή του πριν το Συμβούλιο με Δένδια και Χριστοδουλίδη, ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε προϊδεάσει για την συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα καλές αυτή τη στιγμή και πιστεύω ότι θα είναι ενδιαφέρουσα συζήτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Δένδιας: Ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

«Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας εξερχόμενος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της.

Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της.

Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.

Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Τέλος, ως προς τη Λιβύη, υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη».

Πηγή