Γενικά

Τι δείχνει ο ψυχολογικός πόλεμος των Τούρκων στο Καστελλόριζο

Το χθεσινό περιστατικό με το τουρκικό drone το οποίο ξεκίνησε από την πόλη Κας και διασχίζοντας τα δύο μίλια που χωρίζουν τα τουρκικά παράλια από το Καστελόριζο, πέταξε επί 40 λεπτά πάνω από το ελληνικό νησί παίζοντας από τα ηχεία που έφερε, τον τουρκικό εθνικό ύμνο και οθωμανικά εμβατήρια, δείχνουν ότι μπορεί οι Τούρκοι να…


Το χθεσινό περιστατικό με τοτουρκικό droneτο οποίο ξεκίνησε από τηνπόλη Καςκαι διασχίζοντας τα δύο μίλια που χωρίζουν τα τουρκικά παράλια από το Καστελόριζο,πέταξε επί 40 λεπτά πάνω από το ελληνικό νησίπαίζοντας από τα ηχεία που έφερε, τον τουρκικό εθνικό ύμνο και οθωμανικά εμβατήρια, δείχνουν ότι μπορεί οιΤούρκοι να απέσυραν επί του παρόντος τον στόλο τους από την Ν.Α Μεσόγειο, συνεχίζουν ωστόσο με άλλα μέσα την «ψυχρή αντιπαράθεση» που ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο μήνες με επίκεντρο το σύμπλεγμα τηςΜεγίστης.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, εάν συνδυαστεί με το γεγονός ότι σχεδόν ταυτόχρονα η μεγάληελληνική σημαίαπου υπάρχει ζωγραφισμένη στον βράχο επάνω από το λιμάνι του νησιού και διακρίνεται ακόμη και από τα τουρκικά παράλια υπέστηδολιοφθορά με κόκκινη μπογιάπου άγνωστοι έριξαν πάνω της, εντάσσεται, σύμφωνα με επιτελείς του Πενταγώνου, στο πλαίσιο τωνψυχολογικών επιχειρήσεωνπου εδώ και μήνες διεξάγουν οι τούρκοι εναντίον μας, χρησιμοποιώντας κατά το δοκούν τα ΜΜΕ προκειμένου να προβάλουν υπαρκτές ή κατασκευασμένες κινήσεις εντυπωσιασμού από την πλευρά τους. Σε ότι αφορά τη σημαία πάντως η αποκατάστασή της έγινε άμεσα από τον ελληνικό στρατό.

Να σημειώσουμε ωστόσο ότι τοΚαστελόριζοκατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο όχι μόνο των «ιδιωτικών» αλλά και των τουρκικών κατασκοπευτικών drone.

Drone και τη νύχτα της επίσκεψης της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη νύχτα της 13ης προς 14ης Σεπτεμβρίου και ενόσω η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρίαΚατερίνα Σακελαροπούλουβρίσκονταν στο νησί, στο πλαίσιο της εκεί διήμερης επίσκεψής της, η ελληνική πλευρά εντόπισε την πτήση ενός τουρκικού κατασκοπευτικού drone το οποίο πέταξε για αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από το νησί.

Σε ότι αφορά πάντως ταμικρά drone, οι Ε.Δ έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αναπτύξει ένα δικό τους σύστημααντι-droneτο οποίο εστιάζει στην εξουδετέρωση κυρίως drone σαν κι αυτά που πωλούνται για εμπορικούς λόγους και το οποίο έχουν ήδη εγκαταστήσει στο Πεντάγωνο. Δεν αποκλείεται ωστόσο κάτι ανάλογο πλέον να εγκατασταθεί και στο Καστελόριζο.

Η έντονη κινητικότητα τωνΤούρκωνκατά τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Καστελόριζου, η οποία εκφράζεται σε διάφορα επίπεδα και πραγματοποιείται την ίδια στιγμή που Ελλάδα και Τουρκία υποτίθεται ότι μπαίνουν σε μία διαδικασία διαλόγου για την μείωση της μεταξύ τους έντασης, αποτελεί ένα μήνυμα της Άγκυρας προς την ελληνική πλευρά ότι στο ενδεχόμενο που οι συζητήσεις δεν προχωρήσουν άμεσα και με βάση τη δική της ατζέντα, τότε θα επανέλθει με νέες προκλήσεις στην περιοχή.

Μόνο τυχαίο δεν είναι εξάλλου πως σχεδόν ταυτόχρονα με την πτήση του drone στο Καστελόριζο, ουδρογραφικός σταθμός Αττάλειαςδέσμευσε μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σεΡόδο και Καστελόριζογια την πραγματοποίηση ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με πραγματικά πυρά. Η διεξαγωγή των ασκήσεων πρόκειται να πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τρίτη, από τις 8 το πρωί μέχρι και τις 4 το απόγευμα.

Σφοδρή αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την προσβολή της Ελληνικής σημαίας στοΚαστελόριζοαπό Τούρκους εθνικιστές εξέδωσε τουπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι ενέργειες σαν αυτήν απειλούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης και ζητά από τηνΆγκυρανα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή προσβολή της Ελληνικής σημαίας στο Καστελόριζο.Τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες αποσκοπούν να δυναμιτίσουν τις προοπτικές αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δυο χωρών. Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές την άμεση καταδίκη και διερεύνηση του περιστατικού, ώστε οι υπαίτιοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης»αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμερικανικές εκλογές 2020: Θρίλερ στις πολιτείες-κλειδιά – Οι «πονοκέφαλοι» του Τραμπ

Με νέα σήματα και ανανεωμένο πρόγραμμα η ΕΡΤ – Ο Σωτήρης Τσιόδρας στο κεντρικό σποτ

Στα 218 τα νέα κρούσματα – 118 στην Αττική – 3 θάνατοι

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή