Sport

Τρεις κινήσεις και αλλάζει το παιχνίδι – Enwsi.gr

Ο Σταύρος Καζαντζόγλου κάνει πρώτο απολογισμό για την ΑΕΚ της νέας σεζόν, δύο εβδομάδες πριν τον τελικό Μεταγραφική περίοδος. Η χαρά του οπαδού. Σχέδια στην άμμο, όνειρα για παικταράδες, σκέψεις για μια σεζόν που όλα θα γίνουν καλύτερα και θα φέρουν πολλές επιτυχίες. Στην ΑΕΚ βέβαια πολλές φορές χάνουμε αυτήν την καλοκαιρινή χαρά και μπαίνουμε…


Ο Σταύρος Καζαντζόγλου κάνει πρώτο απολογισμό για την ΑΕΚ της νέας σεζόν, δύο εβδομάδες πριν τον τελικό

Μεταγραφική περίοδος. Η χαρά του οπαδού. Σχέδια στην άμμο, όνειρα για παικταράδες, σκέψεις για μια σεζόν που όλα θα γίνουν καλύτερα και θα φέρουν πολλές επιτυχίες. ΣτηνΑΕΚβέβαια πολλές φορές χάνουμε αυτήν την καλοκαιρινή χαρά και μπαίνουμε σε διαδικασίες απαξίωσης της ομάδας. Δείτε και θα κατανοήσετε, πως πολλές φορές φαίνεται κάθε παίκτης της ΑΕΚ να υπολείπεται εκείνων που παίρνουν οι ανταγωνιστές της. Αλλά αυτό είναι μια μακρά ιστορία, που δεν μπορεί να αναλυθεί έτσι απλά.

Στο δια ταύτα. Η ΑΕΚ βρίσκεται 15 μέρες πριν τον τελικό του Κυπέλλου, ένα μήνα σχεδόν πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, 50 μέρες πριν από το πρώτο κρίσιμο ευρωπαϊκό τεστ για τους ομίλους του Europa League. Ο Καρέρα δουλεύει ήδη με 34 ποδοσφαιριστές, 35 μόλις λυθεί και το ζήτημα με τον Σιμάνσκι. Μέχρι τώρα, η ΑΕΚ έχει κάνει σχεδόν όλες τις κινήσεις που αποτελούσαν κομβικά ζητούμενα και έχει χρόνο για τα επόμενα βήματα. Εξηγούμαι.

Βήματα προόδου

Η ΑΕΚ – καλώς κατά την άποψη μου – αποφάσισε πως δεν έπρεπε να συνεχίσει με τους Κλωναρίδη και Χουλτ. Κάλυψε τη θέση του πρώτου με τον Ενομπακάρε, παίκτη που αποτελεί μυστήριο για τους περισσότερους, αλλά που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του προπονητή. Εφερε τον Ινσούα αντί για τον Σουηδό. Οσες αντιρρήσεις και αν έχει κάποιος, δεν μπορεί να παραβλέψει πως ο Αργεντινός είναι καλύτερος του Χουλτ, ίσως πιο ολοκληρωμένος και από τον Λόπες.

Πέραν αυτών των κινήσεων που δείχνουν θετικό πρόσημο σε όσους έφυγαν και εκείνους που ήρθαν, η ΑΕΚ ολοκλήρωσε την πώληση του Μπάρκα με εξαιρετικό για την εποχή ποσό και δίχως να γίνει σίριαλ. Ανανέωσε με συνοπτικές διαδικασίες τον Τσιγκρίνσκι. Ενισχύθηκε με κάποιους πιτσιρικάδες που δείχνουν ενδιαφέρον, αν και κανείς δεν περιμένει από τον Ιατρούδη, τον Καρακλάγιτς ή κάποιο από τα παιδιά της Κ-19 που θα προωθηθούν, πως θα είναι εκείνοι που θα σηκώσουν – τουλάχιστον – άμεσα το βάρος των απαιτήσεων.

Οι τρεις μεταγραφές

Τι χρειάζεται η ΑΕΚ για να είναι πραγματικά ανταγωνιστική και βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι; Τρία κομμάτια που θα συμπληρώσουν το παζλ. Έναν βαρβάτο στόπερ, που θα πρέπει να έρθει μάλιστα το συντομότερο δυνατό, ώστε ει δυνατόν να είναι διαθέσιμος και για τον τελικό. Αντιλαμβάνομαι με βάση το ρεπορτάζ, πως με τον Πλάνιτς θα είχαν ήσυχο το κεφάλι τους οι Ιβιτς και Καρέρα, καθώς πρόκειται για παίκτη που έχει κριθεί ως εξαιρετική επιλογή για την ΑΕΚ.

Προφανώς βέβαια έναν επιθετικό υψηλού επιπέδου για να καλύψει το κενό που άφησε ο Αραούχο, ενώ στη δική μου σκέψη θα πρέπει να υπάρξει – ακόμα και αν δεν συμβεί καμία άλλη αποχώρηση από το ρόστερ – και προσθήκη ενός εξτρέμ. Διότι τα ματς για την ΑΕΚ την επόμενη σεζόν πρέπει να είναι πολλά και χρειάζεται να βρεθούν κομμάτια που θα κάνουν την ομάδα καλύτερη από ό,τι εμφανίστηκε πέρυσι, σε μια χρονιά αποτυχημένη.

Να έρθουν καλύτεροι

Βέβαια, ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει πως βρισκόμαστε μόλις στα μέσα Αυγούστου, σε μια μεταγραφική περίοδο που δεν τελειώνει, αλλά μόλις άρχισε. Ο Σεπτέμβρης θα είναι γεμάτος ευκαιρίες, αλλά επίσης θα είναι και εκείνος που μπορεί να φέρει νέες ανακατατάξεις στο ρόστερ της ΑΕΚ. Θα ανοίξουν τα θέματα Ολιβέιρα, Λιβάγια, Γαλανόπουλου, θα πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα με το θέμα του Σιμάνσκι, ενδεχομένως υπάρξουν προτάσεις και για άλλους παίκτες της ΑΕΚ.

Κάθε ένας που θα φύγει υπό τις προϋποθέσεις που θα συμφωνεί η ΑΕΚ, θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιον ποιοτικότερο. Όπως αποδείχθηκε στην πρώτη ουσιαστικά κίνηση 11άδας, αυτή είναι η λογική. Να έρθουν καλύτεροι από εκείνους που θα φύγουν. Εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και που θα μπορεί να φτάσει η ΑΕΚ της νέας σεζόν. Αλλά εκτιμώ πως με αυτές τις τρεις κινήσεις, η ΑΕΚ αυτόματα θα είναι καλύτερη και θα μπορεί να διεκδικήσει επί ίσοις όροις τον τίτλο και την ευρωπαϊκή πορεία.

Βράνιες και Αραούχο στο χρόνο τους

Δεν είναι ψέμα, πως στην ΑΕΚ υπάρχουν πολλές ιδιαίτερες καταστάσεις. Για παράδειγμα, γνωρίζετε όσα συμβαίνουν με τον Βράνιες. Θεωρώ, το έλεγα εδώ και πολλές εβδομάδες, ότι είναι νομοτελειακό ο Βόσνιος να επιστρέψει στην Ενωση. Είναι ξεκάθαρο πως η Αντερλεχτ κάποια στιγμή θα επιχειρήσει να απαλλαχθεί από το συμβόλαιο του, είναι δεδομένο πως εκείνος θα ζητήσει την επιστροφή στην ομάδα που διάγει τις καλύτερες μέρες του. Εάν έχει έρθει πρωτύτερα ο άλλος στόπερ, με Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνα, Λάτσι, η άμυνα της ΑΕΚ είναι σούπερ.

Το ίδιο ισχύει για τον φορ. Είναι κατά τη γνώμη μου ξεκάθαρο πως κάποια στιγμή θα ανοίξει ξανά το θέμα του Αραούχο. Με τους όρους της ΑΕΚ, που επειδή πολλοί χάνονται στις λέξεις, έχει χρυσοπληρώσει μέχρι τώρα τον Αργεντινό επιθετικό. Η ΑΕΚ θα πρέπει να έχει τον Ολιβέιρα ή κάποιον παίκτη επιπέδου του Πορτογάλου και ο Αραούχο να είναι το ιδανικό συμπλήρωμα, που θα την καθιστά ανίκητη στη γραμμή κρούσης.

Σας έλεγα και σε παλιότερο σχόλιο, ότι φέτος η ΑΕΚ λειτουργεί βάσει σχεδίου. Και αυτήν τη φορά, οι βάσεις δείχνουν πολύ πιο στέρεες από το περυσινό σαθρό οικοδόμημα. Χρόνος υπάρχει. Δεν είμαι διόλου βέβαιος πως θα γίνει ο τελικός και δεν θα σκαρφιστούν νέα τερτίπια στον Ολυμπιακό για να τον μεταθέσουν ξανά. Αλλά η ΑΕΚ φτιάχνει ομάδα για όλη τη χρονιά και όχι μόνο για τον τελικό. Ας δούμε τις επόμενες κινήσεις και θα κρίνουμε πως εξελίσσεται η κατάσταση.

Πηγή

Αφήστε ένα σχόλιο