Γενικά Ελλάδα

O Θοδωρής Κολυδάς απαντά για το «ψυχρότερο Πάσχα των τελευταίων 10 ετών» με μια ανάρτηση του στο fb που μας άφησε κάγκελο…

Ελλάδα






Ακόμη μια φορά γέμισε το διαδίκτυο με ανυπόστατα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως έρχεται το πιο ψυχρό Πάσχα των τελευταίων 10 ετών με χιόνια και καταιγίδες. 

  • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Καιρός: Έρχεται το πιο ψυχρό Πάσχα των τελευταίων 10 ετών – Χιόνια και καταιγίδες! (pics)

 

Το μοντέλο πρόβλεψης αμερικάνικων προδιαγραφών «CFS» μας δίνει τις πρώτες εικόνες για τον καιρό το φετινό Πάσχα.
Τα προγνωστικά στοιχεία, σύμφωνα με το greek-weather.org, θέλουν τόσο τη Μεγάλη Eβδομάδα όσο και την Κυριακή του Πάσχα ιδιαίτερα άστατο καιρό, με καταιγίδες και χιονοπτώσεις, κυρίως στα ορεινά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Γενικότερα, θα επικρατήσουν χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, με τις ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης να κατεβαίνουν ασυνήθιστα χαμηλά για Απρίλιο μήνα, ρίχνοντας πολύ τον υδράργυρο.
Αν επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, το φετινό Πάσχα ίσως είναι το πιο ψυχρό των τελευταίων – τουλάχιστον – 10 ετών!

Πάντως, ο καιρός θα θυμίζει Χειμώνα μέχρι και τον Απρίλιο, κάτι που είχε συμβεί ξανά το 2003, όταν είχε χιονίσει ακόμα και μέσα στη Θεσσαλονίκη.

Κάθε χρόνο τα ίδια. Κάθε χρόνο έρχεται το πιο ψυχρό Πάσχα των τελευταίων ετών με καταιγίδες και χιόνια.

Εδώ και μερικές μέρες αναπαράγονται τα τρομολαγνικά άρθρα του Greek-Weather.Org που προβλέπουν το πιο ψυχρό Πάσχα των τελευταίων 10 ετών. Αν κάνετε μια αναζήτηση για Πάσχα και καιρός θα εμφανιστούν εκατοντάδες δημοσιεύματα με αρχική πηγή τις κλικοθηρικές ανοησίες του Greek-Weather.Org.

Ο διαχειριστής του Greek-Weather.Org είναι ένας νεαρός από τη Θεσσαλονίκη, που δεν έχει καμιά σχέση με την μετεωρολογία και συνεχώς εδώ και χρόνια ανεβάζει ανυπόστατα άρθρα με υπερκαταιγίδες, χιονοθύελλες τυφώνες  κτλ.

Παραδείγματα παλιότερων άρθρων μας για να πάρετε μια ιδέα.

2015 Θα χιονίσει την Μεγάλη Εβδομάδα και θα έχει ολικό παγετό το Πάσχα;

2016 Καταρρίπτεται – Έρχεται το πιο ψυχρό Πάσχα των τελευταίων ετών.

 

Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι καιρό θα έχουμε τη Μεγάλη Βδομάδα γιατί η μετεωρολογία δεν μπορεί να κάνει τόσο μακροχρόνια πρόβλεψη. Αυτό το γνωρίζει και ο διαχειριστής του Greek-Weather.Org, αλλά συνεχώς ανεβάζει τρομολαγνικά άρθρα με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας. Για να το πετύχει αυτό, παίρνει τις μακροχρόνιες προβλέψεις καιρικών μοντέλων όπως το  «CFS» στην συγκεκριμένη περίπτωση και χτίζει πάνω σε αυτές τα τρομολαγνικά του άρθρα.

Όμως αυτές οι μακροχρόνιες προβλέψεις είναι σε εντελώς πειραματικό στάδιο, δεν είναι καθόλου σίγουρες και αλλάζουν συνεχώς. Μέχρι στιγμής καμία από τις μηνιαίες προβλέψεις των Αμερικανών δεν έχει επαληθευθεί ούτε στο ελάχιστο για ένα μήνα μετά.

Για παράδειγμα αυτή τη στιγμή η πρόβλεψη του «CFS» έχει αλλάξει για την συγκεκριμένη ημερομηνία που μας παρουσιάζουν τα τρομολαγνικά άρθρα και θα αλλάξει ξανά και ξανά, όσο πλησιάζουμε προς τη μεγάλη εβδομάδα. 

 

Σε περίπτωση που τυχαία πετύχει έστω και στο ελάχιστο την πρόβλεψη για άσχημο καιρό θα το κάνει διαφήμιση και σε αντίθετη περίπτωση που θα αλλάξουν τα δεδομένα, θα ανεβάσει νέα άρθρα που θα αναιρούν τα παλιότερα. Το κακό όμως έχει ήδη γίνει, το διαδίκτυο γέμισε με άρθρα που μιλάνε για το πιο ψυχρό Πάσχα των τελευταίων 10 ετών.

Το ίδιο σύστημα ακολουθεί με όλες τις γιορτές, Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά κτλ. Παράδειγμα τα τελευταία άρθρα του για την 25η Μαρτίου.

Και τώρα τα μαζεύει… 

Τέτοια ανυπόστατα άρθρα κάνουν κακό και στο τουρισμό και την οικονομία καθώς κάποιος μπορεί να ακυρώσει μια προγραμματισμένη εκδρομή. 

Τι καιρό θα έχει το Πάσχα; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει σήμερα, σε αυτή την ερώτηση. Η μετεωρολογία αν και έχει κάνει μεγάλα βήματα είναι αδύνατο να κάνει τόσο μακροχρόνιες προβλέψεις.

Έτσι όλοι καταλαβαίνουμε πως τα συγκεκριμένα άρθρα με τους τρομολαγνικούς τίτλους δεν έχουν καμιά αξιοπιστία και δημοσιεύονται μόνο για να προκαλέσουν εντύπωση και να αυξήσουν την επισκεψιμότητα.

Σας προτείνουμε να ενημερώνεστε για τον καιρό μόνο από αξιόπιστες σελίδες και υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και όχι από οποιοδήποτε blogg που για να αυξήσει την επισκεψιμότητα γράφει ή αναπαράγει άρθρα που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα.

Αν σας ενδιαφέρει να ενημερώνεστε για τα πραγματικά ακραία καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη την Ευρώπη, σας προτείνουμε τη σελίδα www.meteoalarm.eu που περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες συνέπραξαν για τη δημιουργία της και είναι μια μοναδική πρωτοβουλία του Eumetnet, που είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Πηγή:

travelstyle.gr