keep

Saw Palmetto τo βότανο που βοηθά τους άνδρες με προβλήματα προστάτη

Εκχυλίσματα μούρων από το saw palmetto, έναν νάνο φοίνικα που αναπτύσσεται κυρίως στη νότια Φλόριντα, είναι δημοφιλή στην Ευρώπη εδώ και μερικά χρόνια για την ανακούφιση από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Η ζήτηση για saw palmetto αυξάνεται επίσης στις ΗΠΑ, μαζί με τη συνολική δημοτικότητα των φυτικών θεραπειών. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, η ΚΥΠ επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς άνδρες άνω των 60 ετών και έως και το 80 τοις εκατό των ανδρών ηλικίας 80 ετών και άνω, προκαλώντας συμπτώματα όπως:

  • αδύναμη ροή ούρων
  • αίσθημα αδυναμίας να αδειάσει εντελώς την κύστη
  • δυσκολία στην έναρξη της ούρηση
  • ανάγκη να ουρήσετε πιο συχνά ή να έχετε επείγουσα ανάγκη για ούρηση
  • να σηκώνεστε συχνά τη νύχτα για να ουρήσετε
  • διακοπή και έναρξη της ροής των ούρων.

Πρόσφατες κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι το εκχύλισμα παλμέτο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής για τους άνδρες με ΚΥΠ. Αρκετές δοκιμές μακροχρόνιας χρήσης του εκχυλίσματος πριονιού παλάμης υποδηλώνουν ότι τα οφέλη του συγκρίνονται ευνοϊκά με εκείνα της φιναστερίδης, ενός από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρύτερα από τους γιατρούς στις ΗΠΑ για τη θεραπεία της ΚΥΠ. Οι ασθενείς που χρησιμοποιούσαν το παλμέτο εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα. Σε μια άλλη πρόσφατη πολυκεντρική μελέτη, η βιοψία ιστού προστάτη πριν και μετά τη θεραπεία έδειξε ξεκάθαρα στοιχεία ότι το εκχύλισμα παλμέτο μείωσε πραγματικά το μέγεθος του διευρυμένου επιθηλιακού ιστού του προστάτη.

Ενώ αυτές οι μελέτες υποδεικνύουν έναν πιθανό ρόλο για το saw palmetto στη θεραπεία της ΚΥΠ, οι ειδικοί συνιστούν στους άνδρες με ΚΥΠ να μιλήσουν με τους γιατρούς τους πριν πάρουν το εκχύλισμα. Πολλοί ασθενείς δεν αποκαλύπτουν τη χρήση φυτικών θεραπειών στους γιατρούς τους και έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι οι άνδρες μπορεί να αυτοθεραπεύουν την ΚΥΠ χωρίς επαρκή ιατρική παρακολούθηση ή έλεγχο για πιο σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη.

Όπως και άλλα βότανα για προστάτη, τα φυτικά φάρμακα δεν ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ως προς την αποτελεσματικότητα, την καθαρότητα ή την ασφάλεια. Συνιστάται στους ασθενείς που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν εκχυλίσματα παλμετού να τα προμηθευτούν από αξιόπιστους παρόχους σε τυποποιημένες δόσεις που περιέχουν 85 έως 95 τοις εκατό στερόλες και λιπίδια. Λίγες παρενέργειες έχουν αναφερθεί για αυτά τα εκχυλίσματα, με κύρια τις στομαχικές διαταραχές. Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί παίρνοντας το πριόνι με το φαγητό. Τα τσάγια που παρασκευάζονται από μούρα πριονιού palmetto δεν είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά επειδή τα ενεργά συστατικά δεν διαλύονται στο νερό.

Για να αποκλειστεί ο καρκίνος του προστάτη, όλοι οι ασθενείς με ΚΥΠ θα πρέπει να κάνουν τακτικές εξετάσεις για PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο) και ετήσια δακτυλική ορθική εξέταση.