Υγεία

Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες για αιμορροΐδες

Οι αιμορροΐδες υπάρχουν στον οργανισμό μας και είναι φλεγμονώδεις φλέβες στον πρωκτό και το ορθό. Όταν οι αιμορροΐδες ερεθιστούν, αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο και αιμορραγία. Όταν εμφανίζονται κάνουν τις κενώσεις μας πιο επώδυνες και δύσκολες. Μπορούμε να αποφύγουμε τον ερεθισμό στον πρωκτό μας, φροντίζοντας να έχουμε μια ισορροπημένη για αιμορροΐδες διατροφή

Τι είναι οι φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας και είναι το μέρος του φυτικού υλικού που δεν μπορεί να αφομοιωθεί και να απορροφηθεί στην κυκλοφορία του αίματος.

Η σημασία των φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες (ονομάζονται επίσης χονδροειδείς τροφές ή χύμα) προάγουν τις κυματοειδείς συσπάσεις που κρατούν την τροφή να κινείται μέσω του εντέρου. Επίσης, τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες διευρύνουν τα εσωτερικά τοιχώματα του παχέος εντέρου. Αυτό διευκολύνει τη διέλευση των κοπράνων.

Οι ινώδεις ουσίες περνούν από το έντερο άπεπτες. Επίσης απορροφούν πολλές φορές το βάρος τους σε νερό, με αποτέλεσμα να έχουμε πιο μαλακά κόπρανα, που περνούν από το έντερο εύκολα και γρήγορα. Εξαιτίας αυτής της δράσης, ορισμένες διαταραχές του πεπτικού συστήματος μπορεί να αποφευχθούν, να σταματήσουν ή ακόμα και να αντιστραφούν απλώς ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ένα πιο μαλακό κοπρανο βοηθά στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και της καταπόνησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ή την ανακούφιση των αιμορροΐδων και των ραγαδών. Περισσότερος όγκος σημαίνει λιγότερη πίεση στο παχύ έντερο, κάτι που είναι σημαντικό για τη θεραπεία του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και της εκκολπωματίτιδας (ελαττώματα στα εξασθενημένα τοιχώματα του παχέος εντέρου). 

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να φάω

Οι ενήλικες πρέπει να τρώνε 20 έως 35 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα . Μπορείτε να επιτύχετε αυτόν τον στόχο τρώγοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που περιέχει μια ποικιλία τροφών, όπως δύο μερίδες φρούτων, τρεις μερίδες λαχανικών και τρεις ή περισσότερες μερίδες ψωμιού ή δημητριακών ολικής αλέσεως. 

Μπορείτε επίσης να επωφεληθείτε από ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών.  Θυμηθείτε να αυξήσετε σταδιακά τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας για να αποφύγετε φούσκωμα και αέρια και να  πίνετε πολλά νερά (8 ποτήρια την ημέρα) για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Διαβάστε περισσότερα για Αιμορροΐδες Συμπτώματα