Υγεία

Γιατί δεν πρέπει να χάσετε πολλά κιλά σε 1 εβδομάδα

diaita reduslim

Κάθε μέρα, οι άνθρωποι βομβαρδίζονται από διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την τηλεόραση και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πολλά από αυτά υπόσχονται να σας βοηθήσουν «να χάσετε 10 κιλά σε μόλις 1 εβδομάδα», «να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά σε 7 ημέρες» ή «να χάσετε 10 κιλά, γρήγορα!»

Πράγματι, η απώλεια του υπερβολικού σωματικού λίπους μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας και να επιτευχθεί με ασφαλείς, βιώσιμες μεθόδους.

Ωστόσο, η χρήση ανθυγιεινών μεθόδων απώλειας βάρους, η εστίαση αποκλειστικά στη βραχυπρόθεσμη απώλεια λίπους και η υπερβολική ενασχόληση με το βάρος σας μπορεί να είναι προβληματική και να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Αυτό το άρθρο εξηγεί γιατί δεν πρέπει να εστιάσετε στην απώλεια βάρους σε λίγες μόνο ημέρες ή μια εβδομάδα — και γιατί θα πρέπει να στοχεύσετε στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους με επίκεντρο τις βιώσιμες αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής.

Έχετε μάθει για τα συμπληρώματα διατροφής που σας βοηθούν να χάσετε βάρος όπως είναι το reduslim

Η γρήγορη απώλεια κιλών είναι δυνατή, αλλά δεν πρέπει να είναι η κύρια εστίασή σας

Πιθανότατα έχετε ακούσει φίλους και αγαπημένους να δηλώνουν ότι «θέλουν να χάσουν μερικά κιλά» για μια ειδική εκδήλωση όπως γάμο, διακοπές ή διακοπές.

Στην προσπάθεια να χάσουν γρήγορα βάρος, πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε δίαιτες μόδας, καθαρισμούς με χυμούς, προγράμματα « αποτοξίνωσης » πολύ χαμηλών θερμίδων και πολλά άλλα.

Αν και είναι δυνατό να χάσετε ένα σημαντικό ποσό βάρους σε μια ή δύο εβδομάδες, δεν είναι ένας υγιής στόχος ή κάτι που πρέπει να επιχειρήσετε.

Για παράδειγμα, εάν είχατε ποτέ γρίπη του στομάχου ή άλλη ασθένεια που προκαλεί διάρροια, έμετο ή έλλειψη όρεξης, πιθανότατα χάσατε ένα αξιοσημείωτο βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό θα οφειλόταν στην απώλεια υγρών και στην κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων.

Ομοίως, εάν περιορίσετε σοβαρά τις θερμίδες και κάνετε υπερβολική άσκηση, θα χάσετε βάρος γρήγορα — ακόμη και σε μια εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν είναι υγιές, βιώσιμο ή ασφαλές. Επιπλέον, ενώ αυτές οι πρακτικές μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, πιθανότατα θα κερδίσετε γρήγορα τυχόν χαμένα κιλά μόλις επιστρέψετε στις παλιές σας συνήθειες.

Παρόλο που πολλές εταιρείες απώλειας βάρους, επιρροές και βιβλία δίαιτας προτείνουν το αντίθετο, δεν υπάρχει «μαγική σφαίρα» όταν πρόκειται για απώλεια βάρους.

Αντίθετα, η εστίασή σας πρέπει να είναι σε ασφαλείς, βιώσιμες μεθόδους που προάγουν την απώλεια βάρους για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παίζοντας το μακρύ παιχνίδι και επιλέγοντας τροποποιήσεις διατροφής και τρόπου ζωής με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες, τους στόχους, τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής σας, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να φτάσετε και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Αν έχετε καταλήξει στην KETO δίαιτα για να απαλλαγείτε από τα περιττα κιλά, το Keto Light  θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας στην προσπάθεια που κάνετε

Γιατί η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να αποδειχθεί προβληματική

Υπάρχουν πολλοί λόγοι κοινωνικής, σωματικής και ψυχικής υγείας για τους οποίους η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι προβληματική.

Χτισμένο σε ανέφικτα πρότυπα ομορφιάς

Το βάρος απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Μια μεγάλη ανασκόπηση 72 μελετών που περιελάμβανε δεδομένα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι μεταξύ των ετών 2010 και 2015, περίπου το 40% των ενηλίκων του γενικού πληθυσμού είχε προσπαθήσει να χάσει βάρος.

Η ανασκόπηση διαπίστωσε επίσης ότι οι προσπάθειες απώλειας βάρους ήταν πιο συχνές μεταξύ των γυναικών — ακόμη και εκείνων με υγιές βάρος. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις πολιτιστικές πιέσεις να είναι αδύνατο και ανέφικτο σώμα και πρότυπα ομορφιάς.

Μπορεί να ανακτήσετε το βάρος

Ενώ μερικοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η απώλεια βάρους απαιτεί χρόνο και επιλέγουν βιώσιμες μεθόδους, άλλοι επιθυμούν ακραία, γρήγορα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, άτομα που επιθυμούν να χάσουν 10 κιλά σε μόλις 1 εβδομάδα – ίσως για να ταιριάξουν σε ένα συγκεκριμένο ρούχο για μια εκδήλωση όπως ένας γάμος ή μια οικογενειακή επανένωση – μπορεί να επικεντρωθούν στο άμεσο μέλλον και στο πώς να χάσουν το μέγιστο βάρος στο συντομότερο χρόνος.

Αυτό θα μπορούσε να τους κάνει να χρησιμοποιούν ανθυγιεινές και μη βιώσιμες δίαιτες και καθαρισμούς, όπως να τρώνε μόνο μερικές εκατοντάδες θερμίδες την ημέρα, να λαμβάνουν μη ασφαλή συμπληρώματα διατροφής ή να κάνουν ακραία άσκηση σε συνδυασμό με μια υγρή δίαιτα.

Αν και είναι πιθανό να χάσετε βάρος ακολουθώντας αυτές τις μεθόδους, μπορεί να ανακτήσετε το χαμένο βάρος σύντομα αφού επιστρέψετε στις προηγούμενες συνήθειες διατροφής και άσκησης.

Μπορεί να χάσετε περισσότερο βάρος μυών και νερού

Μελέτες δείχνουν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους γενικά συνοδεύεται από περισσότερο χαμένο βάρος μυών και νερού σε σύγκριση με τις πιο αργές μεθόδους απώλειας βάρους.

Σε μια μικρή μελέτη σε 42 άτομα με υπέρβαρα ή παχυσαρκία, μια ομάδα έχασε το 5% του σωματικού της βάρους σε διάστημα 5 εβδομάδων μέσω ημερήσιου ελλείμματος 1.000–1.500 θερμίδων , ενώ μια άλλη ομάδα έχασε το 5% του σωματικού της βάρους σε διάστημα 15 εβδομάδων με 500– έλλειμμα 750 θερμίδων.

Στο τέλος της μελέτης, τα άτομα στην ομάδα ταχείας απώλειας βάρους έχασαν λιγότερο σωματικό λίπος, περισσότερη μυϊκή μάζα και περισσότερο βάρος νερού σε σύγκριση με την ομάδα αργής απώλειας βάρους.

Μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή δαπάνη ανάπαυσης

Η πολύ γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί επίσης να επηρεάσει τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (RMR), ο οποίος αντικατοπτρίζει πόσες θερμίδες καίτε σε ηρεμία.

Στη μελέτη που αναφέρθηκε προηγουμένως, εκείνοι στην ομάδα ταχείας απώλειας βάρους παρουσίασαν μεγαλύτερες μειώσεις στο RMR τους σε σύγκριση με εκείνους στην ομάδα αργής απώλειας βάρους.

Για να είμαστε σαφείς, οποιαδήποτε μέθοδος απώλειας βάρους που μειώνει την πρόσληψη θερμίδων σας πιθανότατα θα μειώσει και το RMR σας.

Ωστόσο, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές μεταβολικές προσαρμογές από τον περιορισμό των θερμίδων, όπως απώλεια μυών, μειωμένο RMR και αυξημένη πείνα, επιλέγοντας μια λιγότερο περιοριστική δίαιτα, ένα μικρότερο ημερήσιο έλλειμμα θερμίδων και μια συνολική πιο αργή στρατηγική απώλειας βάρους.

Μπορεί να σας φέρει σε μια δίαιτα γιο-γιο

Επειδή πιθανότατα θα ανακτήσετε οποιοδήποτε βάρος έχετε χάσει μέσω περιοριστικών μεθόδων δίαιτας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε μια άλλη δίαιτα crash αργότερα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα μοτίβο απώλειας και ανάκτησης βάρους που ονομάζεται « δίαιτα γιο-γιο » ή ποδηλασία βάρους. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο σωματικά το σώμα σας αλλά και πιθανώς την ψυχική σας υγεία.

Αν και είναι απολύτως κατανοητό γιατί μπορεί να θέλετε να χάσετε το υπερβολικό σωματικό λίπος γρήγορα, είναι καλύτερο να δημιουργήσετε ένα σχέδιο που προωθεί την απώλεια βάρους μακροπρόθεσμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν έχετε ένα σημαντικό ποσό βάρους να χάσετε.

Τρόποι για την προώθηση της υγιούς, βιώσιμης απώλειας βάρους

Αντί να προσπαθείτε να χάσετε το μέγιστο βάρος στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να δημιουργήσετε ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο, εξατομικευμένο και υγιεινό σχέδιο απώλειας βάρους.

1. Κατανοήστε τους στόχους σας και τα «γιατί»

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, πιθανότατα έχετε μερικούς λόγους. Το να θέλεις να νιώθεις και να δείχνεις καλύτερα για τον εαυτό σου ή τους άλλους είναι ένα κοινό κίνητρο πίσω από την απώλεια βάρους. Ωστόσο, η επιθυμία να χάσετε βάρος για λόγους που δεν σχετίζονται με την εμφάνιση μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας.

Το εξωτερικό κίνητρο είναι όταν τα κύρια κίνητρά σας προέρχονται από εξωτερικές πηγές, όπως το να θέλετε να φαίνεστε αδύνατοι σε έναν γάμο ή να κοιτάξετε με έναν συγκεκριμένο τρόπο για να κερδίσετε δημοτικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα εγγενή κίνητρα προέρχονται από μέσα σας. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν την επιθυμία να βελτιώσετε την αυτοεκτίμησή σας, τη διάθεση, την υγεία και τα επίπεδα ενέργειας.

Μελέτες δείχνουν ότι ενώ οι άνθρωποι που παρακινούνται από εξωγενείς παράγοντες μπορούν να επιτύχουν βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, εκείνοι που παρακινούνται περισσότερο από εγγενείς παράγοντες τείνουν να είναι πιο επιτυχημένοι όταν πρόκειται να διατηρήσουν το βάρος τους μακριά μακροπρόθεσμα.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που περιελάμβανε 607 άτομα διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες των οποίων το κύριο κίνητρο ήταν η εμφάνιση διατήρησαν 3,5% λιγότερη απώλεια βάρους από εκείνους των οποίων το κύριο κίνητρο δεν σχετιζόταν με τη φυσική εμφάνιση.

Τα άτομα που διατήρησαν με επιτυχία την απώλεια βάρους τους ήταν πιο πιθανό να παρακινούνται από λόγους υγείας.

Αν και το να δείχνετε καλύτερα για τον εαυτό σας ή τους άλλους μπορεί να είναι ένα από τα κίνητρά σας, η εστίαση σε κίνητρα που δεν σχετίζονται με την εμφάνιση, όπως η βελτίωση της αντοχής και της διάθεσης ή τα μειωμένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για επιτυχημένη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

2. Να είστε ρεαλιστές

Εάν έχετε αποφασίσει να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να επιλέξετε ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους.

Επιδιώξτε αργή, σταθερή απώλεια βάρους αντί να θέσετε μη ρεαλιστικούς στόχους όπως να χάσετε 5 ή 10 κιλά σε 1 εβδομάδα.

Το πώς ακριβώς φαίνεται «αργό και σταθερό» για εσάς μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο βάρος θέλετε να χάσετε σε συνδυασμό με τις γενικές προτιμήσεις για την υγεία και τον τρόπο ζωής σας, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Η συνεργασία με έναν επαγγελματία υγείας όπως ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε έναν ασφαλή και λογικό στόχο απώλειας βάρους — και πώς να φτάσετε εκεί.

3. Αποφύγετε τις υπερβολικά περιοριστικές, μοντέρνες και πολύ χαμηλές θερμίδες δίαιτες

Καθαρισμοί από χυμούς, προγράμματα 500 θερμίδων την ημέρα, «προκλήσεις απώλειας βάρους», δίαιτες με υγρά και προγράμματα που βασίζονται σε διεγερτικά όπως τα χάπια καφεΐνης είναι μερικά μόνο παραδείγματα δίαιτας που πρέπει να αποφύγετε.

Παρόλο που τα προγράμματα που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να χάσετε 10 ή περισσότερα κιλά σε μια εβδομάδα μπορεί να είναι δελεαστικά, δεν αξίζουν τον χρόνο, την ενέργεια ή τα χρήματά σας και μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Η απώλεια βάρους δεν είναι να τιμωρείς τον εαυτό σου ή να υποφέρεις μέσω μιας δίαιτας που μισείς. Ένα υγιεινό, βιώσιμο, διατροφικό μοτίβο που προωθεί την απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι θρεπτικό, ευχάριστο και να σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για να νιώσετε καλύτερα.

4. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες που σας αρέσουν

Η αλλαγή της εστίασής σας από την απώλεια βάρους στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης μπορεί να ενισχύσει τη συνολική υγεία σας και να μειώσει τον κίνδυνο ασθένειας.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή η καρδιοαναπνευστική ικανότητα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σε σύγκριση με τη σκόπιμη απώλεια βάρους.

Επιπλέον, μια μελέτη σε 193 άτομα διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα βελτίωσε τους δείκτες υγείας της καρδιάς και βοήθησε τους συμμετέχοντες να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους με την πάροδο του χρόνου.

Να είστε σίγουροι, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμμετέχετε σε καθημερινή, έντονη άσκηση.

Αντίθετα, το να είστε απλώς πιο δραστήριοι – όπως η τακτική συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας αρέσουν όπως η πεζοπορία, το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι – μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου και να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας.

5. Επιλέξτε μικρές μειώσεις θερμίδων για να προκαλέσετε αργή, βιώσιμη απώλεια βάρους

Οι περισσότερες δίαιτες και τα προγράμματα γρήγορης απώλειας βάρους περιορίζουν σοβαρά τις θερμίδες. Αν και αυτό σίγουρα μπορεί να κάνει τον αριθμό στη ζυγαριά να μειωθεί γρήγορα, μπορεί επίσης να προκαλέσει μεταβολικές προσαρμογές όπως αυξημένη πείνα, απώλεια άλιπης μάζας σώματος και μειωμένο RMR.

Επιπλέον, η σημαντική μείωση των θερμίδων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεση και την ενέργειά σας, αφήνοντάς σας να αισθάνεστε δυστυχισμένοι και αποθαρρυνμένοι.

Για να προωθήσετε την αργή απώλεια βάρους και να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές μεταβολικές προσαρμογές, επιλέξτε μικρά ελλείμματα θερμίδων περίπου 200-300 θερμίδων την ημέρα αντί για 1.000 θερμίδες ή περισσότερες.

Οι ενεργειακές σας ανάγκες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, τα επίπεδα δραστηριότητας και το φύλο σας. Ένας εγγεγραμμένος διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις ημερήσιες ανάγκες σας και πώς μπορεί να μοιάζει για εσάς μια κατάλληλη μείωση θερμίδων .

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας προσφέρουν επίσης α δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο για να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.

6. Λάβετε βοήθεια από τα κατάλληλα άτομα

Η απώλεια βάρους – ειδικά η βιώσιμη, μακροπρόθεσμη μορφή – μπορεί να είναι προκλητική και να νιώθεις απομόνωση.

Η συνεργασία με έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο και άλλους επαγγελματίες υγείας, όπως ένας θεραπευτής, μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας για την υγεία και την ευεξία πιο εύκολα. Μπορούν επίσης να σας συμβουλεύσουν για ασφαλείς, τεκμηριωμένους τρόπους υποστήριξης της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.

Να είστε επιφυλακτικοί με οποιονδήποτε προσφέρει συμβουλές διατροφής ή ψυχικής υγείας που δεν έχει τα κατάλληλα διαπιστευτήρια, όπως οι αυτοαποκαλούμενοι «ειδικοί» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους από ένα άτομο χωρίς ειδικές γνώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνο , ειδικά εάν περιλαμβάνει ακραίο περιορισμό θερμίδων, συμπληρώματα απώλειας βάρους, υγρούς καθαρισμούς ή ακραίες ρουτίνες άσκησης.

7. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας

Να θυμάστε ότι είστε πολύ περισσότερα από την εμφάνισή σας. Στην πραγματικότητα, το βάρος και η εμφάνισή σας είναι τα λιγότερο ενδιαφέροντα πράγματα για εσάς.

Το σώμα σας αξίζει τροφή, ευγένεια και σεβασμό, ανεξάρτητα από το πώς νομίζετε ότι φαίνεστε ή πόσο ζυγίζετε αυτήν τη στιγμή.

Η απώλεια του περιττού βάρους μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία και την αυτοεκτίμησή σας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε την απώλεια βάρους μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία.

Η απώλεια βάρους ή η βελτίωση της υγείας δεν πρέπει να είναι επώδυνη ή να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας. Εάν αυτή τη στιγμή ακολουθείτε ένα πρόγραμμα που το κάνει, εγκαταλείψτε το τώρα.

Αντίθετα, αφιερώστε χρόνο για να αναπτύξετε ένα σχέδιο που θέτει την μελλοντική σας υγεία πρώτη, δίνοντας προτεραιότητα στις θρεπτικές, τροφές με θρεπτικά συστατικά, την ευχάριστη κίνηση, τη μείωση του στρες, τον αρκετό ύπνο και την άφθονη αυτοφροντίδα.

Συμπέρασμα

Η γρήγορη απώλεια βάρους , όπως η απώλεια 10 κιλών σε μια εβδομάδα, είναι δυνατή — αλλά συνήθως δεν αξίζει τον κόπο. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη σωματική και ψυχική σας υγεία.

Στην πραγματικότητα, σχέδια και προγράμματα που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους ή ακραία αποτελέσματα είναι καλύτερα να αποφεύγονται.

Εάν ενδιαφέρεστε να χάσετε βάρος, είναι καλύτερο να εστιάσετε στη βελτίωση της συνολικής σας υγείας μέσω ενός βιώσιμου και θρεπτικού διατροφικού προγράμματος και δραστηριότητας που περιλαμβάνει τη λήψη αρκετών θερμίδων από θρεπτικά τρόφιμα και τη συμμετοχή σε συνεπή φυσική δραστηριότητα.