Γενικά Πλανήτης

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ η πραγματικότητα: «Αν το τσιγάρο είναι επικίνδυνο 100 φορές, τότε το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι…

Πλανήτηςτσιγαρο

Ο Ιταλός επιστήμονας Riccardo Polosa, ειδικός στην ιατρική σε θέματα εθισμού στον καπνό σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ecigarettedirect.co.uk αναλύει με βάση δικές του και διεθνείς μελέτες τα βασικότερα πορίσματα που δίνουν απαντήσεις σε όσα ακούγονται κατά καιρούς για τις επιπτώσεις της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία…

Ακολουθεί η απόδοση της συνέντευξης:

Ερώτηση: Πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν αυξημένα επίπεδα χρώμιου και νικελίου στα υγρά αναπλήρωσης, καθώς και άλλα μέταλλα. Πόσο θα πρέπει να απασχολούν τους ατμιστές αυτά τα πορίσματα;

R.P.: Καθόλου! Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά πολύ λιγότερο βλαβερά από τα συμβατικά. Καταρχάς τα επίπεδα των μετάλλων που βρέθηκαν σε αυτές τις μελέτες είναι κατά πολύ μικρότερα από τα επιτρεπόμενα όρια καθημερινής έκθεσης σε αυτά, σύμφωνα με τα αμερικάνικα στάνταρ.

Δεύτερον, ακόμη κι αν κάποιος ανησυχεί για τους κινδύνους αυτών των επιπέδων μετάλλων, πρέπει να ξέρουμε ότι αυτά είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά των συμβατικών τσιγάρων, που περιέχουν 7.000 τοξικές ουσίες, εκ των οποίων οι 40 καρκινογενείς.

Τρίτον, σύμφωνα με έρευνες ινστιτούτων περιβαλλοντικής προστασίας, οι ατμιστές θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο για την ποιότητα του αέρα της πόλης τους, παρά για το άτμισμά τους!

Τέλος, αναμένουμε ότι οι τεχνολογικές καινοτομίες σύντομα θα εξαλείψουν κι αυτούς του ανύπαρκτους κινδύνους… Θα πρέπει η επιστημονική έρευνα να επικεντρωθεί ακριβώς σε αυτό.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανάδειξη χημικών ουσιών του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως επικίνδυνων για την υγεία αποτελεί μια πάγια τακτική των δημοσιογράφων, των ομάδων lobby και των κυβερνήσεων, ώστε να τρομοκρατήσουν το κοινό και να θεωρηθεί τελικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως ένα «αμφιλεγόμενο» θέμα. Φυσικά δεν αναφέρουν ότι η παρουσία συγκεκριμένου ποσοστού μετάλλων, δεν συνεπάγεται και κίνδυνο για την υγεία.

Η δόση είναι που προκαλεί την επικινδυνότητα. Ότι αγγίζουμε κι υπάρχει γύρω μας είναι χημικό, αλλά σε συγκεκριμένες δόσεις που δεν είναι επιβλαβείς, αλλά αν τα παρουσιάζουμε με έναν ορισμένο τρόπο, τότε στον κόσμο μπορεί να ακούγονται αυτά… θανατηφόρα!

Πολλοί δημοσιογράφοι και λομπίστες εκμεταλλεύονται αυτή την άγνοια για να προπαγανδίσουν τους σκοπούς τους.

Όπως διαβάζουμε στον Τύπο, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν πνευμονία κι άλλα προβλήματα στον πνεύμονα. Πόσο σοβαρή είναι αυτή η απειλή;

Δεν υπάρχει τέτοια απειλή! Η πρόκληση πνευμονίας από εξωτερική κατάσταση είναι μια σπάνια κατάσταση που μπορεί να προκληθεί από υπερβολική ή μη κατάλληλη χορήγηση ή εισπνοή υλικών που περιλαμβάνονται σε πολλά εμπορικά προϊόντα, όπως είναι το λάτεξ ή το αρωματικό λιπ γκλος.

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις παγκοσμίως που συνδέθηκε η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με την πνευμονία παγκοσμίως, η μία στις ΗΠΑ και η άλλη στην Ισπανία. Μετά από ενδελεχείς έρευνές μου του φαινομένου κατέληξα στα εξής:

Δεν υπάρχει περίπτωση η έκθεση στη γλυκερίνη των υγρών αναπλήρωσης να συνδέεται με τη συγκέντρωση επιβλαβών ουσιών στον πνεύμονα, διότι οι ιδιότητες της γλυκερίνης δεν το επιτρέπουν αυτό. Στην περίπτωση της Ισπανίας, υπήρχαν ενδείξεις πρόκλησης της πνευμονίας πριν από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τον ασθενή, ενώ και στις δύο περιπτώσεις κατέληξα ότι η πνευμονία δεν προκλήθηκε ως συνέπεια της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Ωστόσο, γνωρίζω ότι αρκετοί χρήστες ανακατεύουν τα υγρά αναπλήρωσής τους με αμφίβολες ουσίες, και θα συνιστούσα αυτό να μην γίνεται ποτέ.

Υπάρχουν αρκετές αναφορές ατμιστών ότι η υγεία τους έχει βελτιωθεί από τότε που έκοψαν το συμβατικό τσιγάρο με τη χρήση του ηλεκτρονικού, και κάποιες μελέτες δείχνουν βελτίωση στα συμπτώματα του άσθματος. Αυτά δεν έρχονται σε αντίθεση με όσα διαβάζουμε στον Τύπο;

Πρόσφατα αποδείξαμε ότι οι ασθματικοί καπνιστές που τελικά στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την υγεία τους, μειώνοντας τις συνέπειες της πάθησής τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τους ασθματικούς που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα, ενώ αντίστοιχα οφέλη έχουν παρατηρηθεί και σε ασθενείς με καρδιο-αρτηριακά προβλήματα.

Δυστυχώς, η δημιουργία πηχυαίων τίτλων για τους κινδύνους του ηλεκτρονικού τσιγάρου «τραβάνε» περισσότερο, εν αντιθέσει με την ανάδειξη των ωφελειών του στη δημόσια υγεία. Πιστεύω ότι τα Μέσα θα πρέπει να εκπληρώνουν την αποστολή τους και να πληροφορούν σωστά κι όχι να δημιουργούν ανυπόστατες εντυπώσεις. Φοβάμαι όμως ότι ονειρεύομαι…

Τι θα συμβουλεύατε έναν καπνιστή που σκέφτεται να ξεκινήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ανησυχεί με όλα αυτά που ακούγονται για τις επιπτώσεις του στην υγεία:

Σε ένα πρόσφατο διεθνές επιστημονικό πάνελ της Ανεξάρτητης Επιστημονικής Επιτροπής Φαρμάκων, ανακοίνωσε την εκτίμησή της σχετικά με τους κινδύνους που προκύπτουν από 12 προϊόντα που περιλαμβάνουν νικοτίνη, συμπεριλαμβανόμενων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Με τεράστια διαφορά, τα συμβατικά τσιγάρα βγήκαν πρώτα στην επικινδυνότητα και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μεταξύ των τελευταίων.

Άρα η απάντησή μου στη ερώτηση σας είναι αυτή: Αν ο κίνδυνος για την υγεία που προκύπτει από το κάπνισμα είναι 100, τότε από τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι 4. Η επιλογή είναι δική σας.