Γενικά Παράξενα

ΑΥΤΟ είναι το πιο θανατηφόρο φαγητό του κόσμου! Προκαλεί ΆΜΕΣΑ καρκίνο στο συκώτι!

Παράξενα


Μια τοπική συνταγή στη βορειοδυτική Ταϊλάνδη με κύριο συστατικό το ωμό ψάρι, φαίνεται πως είναι η βασική αιτία για το αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στο συκώτι στην περιοχή.

Η περιοχή βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα με το κλίμα να είναι ξηρό. Οι κάτοικοι, λοιπόν, είναι ιδιαίτερα εφευρετικοί με την κουζίνα, προσπαθώντας να δημιουργήσουν γεύματα με τα ελάχιστα που έχουν στη διάθεσή τους.

Το παραδοσιακό τους πιάτο koi plaa βασίζεται στα μικρά ψάρια που ψαρεύουν από τα ποτάμια και τις λίμνες. Κόβουν το ψάρι σε μικρά κομμάτια, προσθέτουν μπαχαρικά, χυμό από μοσχολέμονο και ζωντανά κόκκινα μυρμήγκια και το σερβίρουν ωμό.

Το συγκεκριμένο πιάτο παρά το ότι είναι πολύ δημοφιλές, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Για δεκαετίες, πληθυσμοί της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης έχουν αυξημένα κρούσματα καρκίνου στο συκώτι.

Οσον αφορά τους άνδρες το ποσοστό αγγίζει το 50% των συνολικών περιστατικών καρκίνου, με το αντίστοιχο ποσοστό στον κόσμο να είναι μόλις στο 10%.

Οι αυξημένοι δείκτες έχουν συνδεθεί με λοίμωξη από παράσιτα που βρίσκονται στο ωμό ψάρι και προκαλούν τη ηπατική διστομίαση.

Τα παράσιτα αυτά παράγουν χημικές ουσίες που επιδεινώνουν τις χρόνιες φλεγμονές, οι οποίες εξελίσσονται σταδιακά σε καρκίνο.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται σημαντική προσπάθεια να αλλάξουν οι κάτοικοι της περιοχής συνήθειες, μαγειρεύοντας το συγκεκριμένο πιάτο, σκοτώνοντας, έτσι, τα παράσιτα.

Ο Δρ. Banchob Sripa του Tropical Disease Research Laboratory είναι ο υπεύθυνος της όλης προσπάθειας.

«Εξετάζουμε τη σύνδεση του καρκίνου με το συγκεκριμένο πιάτο πάνω από 30 χρόνια. Διαπιστώσαμε πως τα παράσιτα δημιουργούν χημικές ουσίες, οι οποίες διεγείρουν τις φλεγμονές και μετά από χρόνια προκαλεί καρκίνο», αναφέρει.

Η ομάδα του ανακάλυψε πως σε ορισμένες κοινότητες πάνω από το 80% του ασθενεί, ενώ πλήττονται ακόμα και τα μικρά παιδιά. Ο καρκίνος βέβαια σπάνια εμφανίζεται πριν την ηλικία των 50 ετών.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο κάθε χρόνο έρχονται πάνω από 2.000 ασθενείς με συγκεκριμένη μορφή καρκίνου στο συκώτι. Μόνο οι 200 από αυτούς θεραπεύονται, συνήθως με εγχείρηση.

Πηγή: BBC- iefimerida.gr