Γενικά Οικονομία

Capital controls: H άσχημη είδηση που δυστυχώς μας αφορά όλους

Οικονομία011015122107_7768

Τουλάχιστον 60.000 ελληνικές εταιρείες μετεγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία το καλοκαίρι μετά την επιβολή των capital controls στις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με δημοσιεύματα βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης.

Ευλογία για την Βουλγαρία είναι τα capital controls που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Σόφιας από το καλοκαίρι και μετά, όταν επιβλήθηκαν τα capital controls στις ελληνικές τράπεζες, 60.000 ελληνικές επιχειρήσεις είτε μετεγκαταστάθηκαν στη Βουλγαρία, είτε πήραν βουλγαρικό ΑΦΜ, είτε άνοιξαν λογαριασμούς σε βουλγαρικές τράπεζες.
Μάλιστα προσθέτουν πως ακόμα και τώρα είναι χιλιάδες οι ελληνικές επιχειρήσεις που υποβάλουν αιτήσεις εγγραφής στα εμπορικά μητρώα της Βουλγαρίας.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις ήταν περίπου 1.500, ενώ το 2014 εκτοξεύτηκαν στις 11.500. Σύμφωνα με την Euro2day οι άμεσες ελληνικές επενδύσεις στη Βουλγαρία ξεπερνούν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν κυρίως στην μεταλλουργία και την υαλουργία.
Ενδεικτικό είναι πως τρία μεγάλα εργοστάσια, ελληνικών συμφερόντων, στη Σόφια, στη Φιλιππούπολη και στο Νόβι Παζάρ, δίνουν δουλειά σε 40.000 άτομα.

Πηγή Euro2day