Γενικά Ελλάδα

ΧΑΣΤΟΥΚΙ από την κυβέρνηση: ΚΟΒΕΙ το ΕΚΑΣ!

ΕλλάδαΠάνω από 60.000 δικαιούχοι του ΕΚΑΣ από τον επόμενο μήνα, θα  χάσουν το συγκεκριμένο βοήθημα αφού η  μνημονιακή δέσμευση  μιλάει για την περικοπή του από το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων.

 

Το ΕΚΑΣ χορηγήθηκε πέρσι σε περίπου 350.000 δικαιούχους με τη συνολική δαπάνη να υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ.  Φέτος η κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της, μείωση δαπάνης από την καταβολή του συγκεκριμένου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων κατά 223 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο το συγκεκριμένο επίδομα κάθε χρόνο καταβάλλεται μετά τον Απρίλιο- Μάιο, με αποτέλεσμα οι θιγμένοι από τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση, να διαπιστώσουν την απώλεια του επιδόματός τους, περίπου ένα δίμηνο αργότερα.

Σημειώνουμε ακόμη ότι, στο θέμα της εθνικής σύνταξης, η κυβέρνηση συνεχίζει να  πιέζεται να αποδεχτεί τη χορήγηση έως 100 ευρώ μικρότερης σύνταξης, που σήμερα υπολογίζεται στα 384 ευρώ, για όσους θα επιλέγουν συνταξιοδότηση με 15 – 20 χρόνια ασφάλισης.  Ανοιχτό παραμένει  ακόμη και το ενδεχόμενο μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και μείωσης του πλαφόν στις κύριες συντάξεις στα επίπεδα των 2.000 ευρώ, από 2.772 ευρώ που είναι σήμερα.

Επιπρόσθετα, η αδυναμία κάλυψης των σημερινών αναγκών, οδηγεί σε νέο «πετσόκομμα» στα επίπεδα του 50% για τα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) σε, περίπου 284.000 συνταξιούχους.

Όσο για το εφάπαξ οι θεσμοί επιμένουν σε μειώσεις που ξεπερνάνε και το  30%, διότι θέλουν εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, που για το τρέχον έτος πρέπει να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δις. ευρώ

usay.gr


Αφήστε ένα σχόλιο