Γενικά Οικονομία

Δεν… φεύγουν από το ελληνικό πρόγραμμα Μέρκελ-ΔΝΤ

Οικονομία







27





Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκαρντ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει αναφορικά με την ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Μάλιστα, όπως σημειώνει και η γερμανική εφημεριδαDie Ziet, η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν μια καταστροφή για την Μέρκελ.
Η ελληνική πλευρά πάντως, όπως δήλωσε χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιζητεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 22 Απριλίου.

Εκτός από την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Τόμσεν, στο γραφείο της Μέρκελ θα είναι παρόντες, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Ρομπέρτο Αζεβέντο και ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

«Θέλουμε το ΔΝΤ στην Ελλάδα»

Στην εκτίμηση ότι έχει γίνει πρόοδος αλλά «δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε», συμφώνησαν Άνγκελα Μέρκελ και Κριστίν Λαγκάρντ, στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο.

«Μιλήσαμε για την Ελλάδα. Θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ήδη συμμετέχει στις συζητήσεις», τόνισε η καγκελάριος. «Θέλουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση και οι τέσσερις θεσμοί να συνεχίσουν μαζί», προσέθεσε

Αναφορικά  με το κούρεμα χρέους η κ. Μέρκελ επεσήμανε:«Στην ευρωζώνη δεν μπορεί να γίνει κούρεμα χρέους, δεν είναι νόμιμο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους και γι’ αυτό υπάρχουν διάφορα εργαλεία», είπε.

«Είμαστε σε καλό μονοπάτι αλλά όχι εκεί που θέλουμε». Με αυτή την ατάκα πήρε το νήμα η Κριστίν Λαγκάρντ. Όπως είπε, απαντώντας σε ερώτηση που σημείωνε τη θέση του Γ. Σταθάκη ότι πρέπει να υπάρχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα χρέους για να έρθουν επενδύσεις, «οι ελληνικές αρχές ενδιαφέρονται να προσελκύσουν ενδιαφέρον μακροπρόθεσμων επενδυτών και αυτό είναι το θέμα».

«Δουλεύουμε μαζί, είχαμε καλή συζήτηση και είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε. Χρειάζονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις αλλά και βοήθεια στο χρέος», σημείωσε.