Γενικά Πλανήτης

Δήλωση πρόκληση Νταβούτογλου βάζει φωτιά στα Βαλκάνια! Απειλεί με πόλεμο

Πλανήτης



Ahmet-Davutoglu





Το βλέμμα της στα Βαλκάνια φαίνεται πως έχει ρίξει η Τουρκία καθώς, αποτελούν το πρώτο βήμα για την «σύνδεση» της με την Ευρώπη, ύστερα από τις αλλεπάλληλες απορρίψεις στο αίτημά της για ένταξη στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του voicenews.gr, o Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, συνοδεία μιας ομάδας 130 επιχειρηματιών, παρευρέθηκε σήμερα στη Σερβία, με σκοπό την διεξαγωγή συνομιλιών με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πέραν της εξέτασης των διμερών ζητημάτων, στο κέντρο των συνομιλιών βρέθηκε το επιχειρηματικό μέλλον της Τουρκίας με τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα της συνεργασίας Τουρκίας – Βοσνίας και Ερζεγοβίνης – Σερβίας.

Με το πέρας των σημερινών συνομιλιών, οι δυο πρωθυπουργοί προέβηκαν σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου, με τον Α. Νταβούτογλου να δηλώνει ξεκάθαρα πως οι σχέσεις Σερβίας – Τουρκίας χρήζουν ιδιαίτερης σημασίας για την Άγκυρα, συμπληρώνοντας ότι αποτελούν ουσιαστικό παράγοντα για την σταθερότητα στην περιοχή.

Στην συνέχεια προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση, η οποία δημιούργησε αντιδράσεις, αλλά και πολλά ερωτηματικά, καθώς ανέφερε ότι: «Τα Βαλκάνια είναι μία γευστική σούπα και η Τουρκία επιθυμεί να βάλει το δικό της μπαχαρικό για να την κάνει ακόμη πιο γευστική».

Η άνωθεν δήλωσε δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή των παρευρισκομένων, με έναν δημοσιογράφο της σερβικής τηλεόρασης να ρωτά τον Τούρκο πρωθυπουργό, εάν στοχεύει στην συμπλήρωση παλαιότερων δηλώσεων, σύμφωνα με τις οποίες ανέφερε ότι, το Πρίζρεν και το Σεράγεβο αποτελούν Τουρκία.

Σε απάντηση ο Α. Νταβούτογλου τόνισε πως δεν είχε σκοπό να ληφθούν τα λόγια τους ως κάτι περισσότερο από την εξέφραση των συναισθημάτων οικειότητας που τρέφει τις πόλεις αυτές όπως επίσης και το Βελιγράδι, ενώ έκλεισε την απάντησή του αναφέροντας ότι δεν θα τον ενοχλούσε αν και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς θεωρούσε Σερβία την Κωνσταντινούπολη ή την Αττάλεια, εφόσον αισθάνεται άνετα στις πόλεις αυτές.

Τέλος, οι συνομιλίες στο μεγαλύτερο τμήμα τους είχαν οικονομικό χαρακτήρα, με κύρια θέματα αυτά της ενέργειας, της συμμετοχής των τουρκικών εταιριών σε μεγάλα έργα υποδομής (τα οποία θα δανειοδοτήσει η Τουρκία), αλλά και γενικότερα της αύξησης των τουρκικών επενδύσεων στη Σερβία.

 

voicenews.g