Γενικά Ελλάδα

ΔΗΛΩΣΗ-ΣΟΚ «Δεν γλιτώνετε το τέταρτο Μνημόνιο!»

ΕλλάδαΟ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βάζει με κάθε ευκαιρία «πάγο» στα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του χρέους και στο Ινστιτούτο Bruegel φαίνεται πως προετοιμάζονται για ένα τέταρτο Μνημόνιο στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου θεωρεί πως ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα είναι η πιθανότερη κατάληξη.

Ο Ζολτ Νταρβάς, επικεφαλής οικονομολόγος του Bruegel μιλά το Σάββατο (19.11.2016) στην εφημερίδα Τα Νέα και εκτιμά πως μέχρι τις γερμανικές εκλογές, το 2017, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη και μετά το 2018 υπάρχουν δυο… δρόμοι: είτε να γίνει μεγάλη αναδιάρθρωση είτε να υπογραφεί ένα τέταρτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, δηλαδή ένα νέο Μνημόνιο.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο.

Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα τέταρτο πρόγραμμα», λέει ο Νταρβάς στα Νέα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Bruegel, η παρέμβαση του Μπαράκ Ομπάμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επηρεάσει τους Ευρωπαίους. «Φοβάμαι ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν μπορεί να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος όσο και άλλα μέλη της κυβέρνησής του ζήτησαν ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και θεωρώ απίθανο να αλλάξει κάτι τώρα πια».

Και τι περιμένει; «Πέραν ίσως κάποιων δημόσιων τοποθετήσεων ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει το Μνημόνιο κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να συμφωνηθούν μέχρι το 2018».

Σημειώνει δε ότι αποτρεπτικά για τις επενδύσεις στην Ελλάδα δεν λειτουργεί το χρέος αλλά η γραφειοκρατία όπως αποτυπώνεται και στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Εκτιμά επίσης ότι ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι υψηλός αν και θα μπορούσε να χαμηλώσει στο 2,5%.


Αφήστε ένα σχόλιο