Γενικά Οικονομία

Δείτε ποιοι βγάζουν εκατομμύρια και ο λαός πεινάει

Οικονομίαmoney

Σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια εκτιμάται πως θα είναι το κέρδος από προμήθειες των ξένων οίκων που συνεργάστηκαν με τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για την ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησής τους σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον.
Ακριβώς όμως αυτές οι δυσκολίες εύρεσης κεφαλαίων ανεβάζουν πολύ τον πήχη των προμηθειών τις οποίες λαμβάνουν, μετατρέποντας την ελληνική κρίση σε έναν μικρό «παράδεισο» για τις επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού. Οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες είχαν συνεργαστεί ξανά με τις ελληνικές τράπεζες στην προηγούμενη ανακεφαλοποίηση την περσινή χρονιά αλλά και παλαιότερα. Οπως επίσης και σε ομολογιακές εκδόσεις.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλήσουν τελικά περί τα 5 δισ. από ιδιωτικά κεφάλαια με τη βοήθεια των ξένων οίκων οι οποία ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο ελληνικό κάλεσμα. Και αυτό γιατί υπολογίζεται σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι θα υπάρχει για τις επενδυτικές τράπεζες έσοδα που θα ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια αν συμφωνηθεί μία προμήθεια της τάξης του 2-3%. Βέβαια άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιομορφίες της ελληνικής ανακεφαλοποίησης υποστηρίζουν ότι η προμήθεια των συμβούλων αναδόχων ενδέχεται να φτάνει και το 4,5% λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή κοντά στα 315 εκατομμύρια.
Αν συνυπολογίσει κανείς και τις αμοιβές για τις δημόσιες προσφορές των ομολογιούχων, το σύνολο των αμοιβών των επενδυτικών τραπεζών μπορεί να προσεγγίζει τα 300-350 εκατομμύρια. Πέρυσι λέγεται ότι καταβλήθηκαν κατά μέσον όρο προμήθειες της τάξης του 2,5%, δηλαδή 25 εκατ. ευρώ προμήθειες για καθένα από τους περίπου 10 μεγάλους ξένους οίκους που ενεπλάκησαν ενεργά ως σύμβουλοι και ανάδοχοι των συναλλαγών αυτών.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διορίσει τις Deutsche Bank AG Υποκατάστημα Λονδίνου και UBS Limited σαν υπεύθυνες τράπεζες της διαδικασίας και συντονιστές, καθώς και την Credit Suisse Securities (Europe) Limited σαν συντονιστή.
Στη πώληση της θυγατρικής της Peiraeus Bank Egypt S.A.E στην Αl Ahil Bank of Kuwait K.S.C.P («ABK») χρησιμοποίησε ως σύμβουλο τη Mediobanca και νομικό σύμβουλο την Norton Rose Fulbright. H ABK κατέβαλε το τίμημα των 149,7 εκατ. δολαρίων ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη τραπεζική ρευστότητα κατά 140 εκατ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περσινή ανακεφαλοποίηση, η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε 1,75 δισ. ευρώ, έχοντας ως συντονιστές και διαχειριστές της ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Goldman Sachs και ως συνδιαχειριστές τις Mediobanca-Banca di Credito, UBS Limited και BNP Paribas. Η Πειραιώς, άλλωστε, ήταν που εξέδωσε τότε πρώτη και ομόλογο 3ετούς διάρκειας 500 εκατ. με αναδόχους τις BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC.
Η Εθνική Τράπεζα χρησιμοποίησε ως υπεύθυνες τράπεζες για το συντονισμό της αύξησης κεφαλαίου τις Goldman Sachs και Morgan Stanley & Co και ως διαχειριστές του βιβλίου προσφορών τις Commerzbank, Keefe, Bruyette & Woods ενώ συμμετοχή με μικρότερους ρόλους είχαν και οι Nomura, BNP Paribas και HSBC. Σε γενικές γραμμές η Εθνική «έτρεξε» τη διαδικασία με τους ίδιους συμβούλους με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πέρσι για την ομολογιακή έκδοση των 750 εκατ. υπεύθυνοι ήταν οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, Citigroup, HSBC και Bank of America Merrill Lynch.
Σύμμαχοι της Eurobank στην άντληση κεφαλαίων ως γενικοί συντονιστές και υπεύθυνοι για το βιβλίο προσφορών για τους θεσμικούς είναι οι BofA Merrill Lynch, HSBC και Mediobanca Banca, ενώ επίσης υπεύθυνοι για το βιβλίο προσφορών είναι οι Axia, Barclays, BNP Paribas, Eurobank Equities και Nomura.
Οι Commerzbank, Euroxx Χρηματιστηριακή, Keefe, Bruyette & Woods Limited και Wood & Company συμμετέχουν ως συνεπικεφαλής.
Το βιβλίο προσφορών της Eurobank ξεκίνησε να «τρέχει» έχοντας ήδη τις δεσμεύσεις των μετόχων της Fairfax, WL, Ross, Brookfield και Highfields Capital.Στην προηγούμενη ανακεφαλοποίηση των 3 δισ. ευρώ της Eurobank εργάστηκε η βρετανική Barclays Bank μαζί με την Deutsche Bank AG, London Branch και την J.P. Morgan Securities plc.
Τέλος, η Alpha Bank χρησιμοποίησε τις Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc ως Joint Global Coordinators και την Barclays Bank PLC, ως Joint Bookrunner. Οι BNP Paribas, Commerzbank, Nomura International plc και Keefe, Bruyette & Woods της εταιρίας Stifel Company ενεργησαν ως Co-Lead Managers.
Πέρσι η ίδια τράπεζα είχε επιλέξει ως εγγυητές κάλυψης και ανάδοχους της έκδοσης τους JP Morgan, Citigroup, HSBC, Merrill Lynch, Bruyette & Woods Ltd και Banca IMI για την αύξηση κεφαλαίου κατά 1,2 δισ. ευρώ από την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό.

Η λίστα με τους συμβούλους
1. Credit Suisse
2. Deutsche Bank
3. UBS Limited
4. Goldman Sachs
5. Morgan Stanley & Co
6. BofA Merrill Lynch
7. HSBC
8. Mediobanca Banca
9. Wood & Company
10. Citigroup Global Markets Ltd
11. J.P. Morgan Securities plc
12. Barclays Bank PLC
13. BNP Paribas
14. Commerzbank
15. Nomura International plc
16. Keefe Bruyette & Woods

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Αφήστε ένα σχόλιο