Γενικά Παράξενα

Έχεις πολλούς «φίλους» στο facebook; Μη χαίρεσαι: ΜΟΛΙΣ 4 νοιάζονται αν ζεις ή όχι!

Παράξεναfb

Οι

περισσότεροι από εμάς έχουμε εκατοντάδες «φίλους» στο Facebook. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα, μπορούμε πραγματικά να βασιζόμαστε σε –κατά μέσο όρο- 4 από αυτούς.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε ο Robin Dunbar, καθηγητής εξελικτικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που διεξήγαγε έρευνα για να διαπιστώσει εάν ο αριθμός των διαδικτυακών φίλων συνδέεται με αυτόν των πραγματικών μας φίλων. Διαπίστωσε ότι υπάρχει μικρή συσχέτιση ανάμεσα στους φίλους των social media και σε αυτούς στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε πραγματικά ή ακόμα και να επικοινωνούμε σε τακτικά.

Ο μέσος όρος των ατόμων που μελέτησε είχαν περίπου 150 φίλους στο Facebook. Ωστόσο, μόνο οι 14 από αυτούς έδειξαν ενδιαφέρον ή συμπαράσταση σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι άσχημο στον «φίλο» τους. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, μόνο το 27% των διαδικτυακών τους φίλων είναι πραγματικοί τους φίλοι. Αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν στο τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι φιλίες στην πραγματική ζωή. Όμως, ένας μεγάλος αριθμός διαδικτυακών φίλων μπορεί να οδηγήσει κάποιον στο λάθος συμπέρασμα ότι έχει περισσότερους κοντινούς φίλους από όσους πραγματικά έχει.

«Υπάρχει ένας γνωστικός περιορισμός σε ό,τι αφορά το μέγεθος των κοινωνικών δικτύων, που ακόμα και τα πλεονεκτήματα της online επικοινωνίας δεν μπορούν να ξεπεράσουν. Πρακτικά, αυτό μπορεί να αντανακλά το γεγονός ότι οι πραγματικές φιλικές σχέσεις απαιτούν τουλάχιστον περιστασιακή πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία ώστε να διατηρηθούν», αναφέρει ο Dunbar.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι διαδικτυακοί φίλοι μας χωρίζονται σε κύκλους. Περίπου 5 από αυτούς θα είναι στον στενότερο κύκλο, στη συνέχεια 15, 50 και 150 από τους υπόλοιπους θα ανήκουν στον ευρύτερο κοινωνικό μας περίγυρο.

 

womantoc.gr