Γενικά Ελλάδα

Εφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Κουβουτσάκης!

ΕλλάδαΈφυγε από τη ζωή ο συλλέκτης Παναγιώτης Κουβουτσάκης και η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον κόσμο των Τεχνών. Όπως αναφέρεται στο «Βήμα», ο Παναγιώτης Κουβατσάκης δεν πρόλαβε να ολοκλήρωσει τα σχέδια που είχε για το θέατρο της Σαντορίνης γιατί «τον πρόλαβε η ραγδαία επέλαση της ασθένειας». Η πολιτική κηδεία του έγινε στη Σαντορίνη

Η «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη», το δημιούργημά του στην Κηφισιά, συμπλήρωσε είκοσι χρόνια ζωής. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν πρόλαβε να δει το θέατρο που δημιούργησε στην Οία της Σαντορίνης, καθ΄ότι θα εγκαινιαζόταν το ερχόμενο καλοκαίρι με συναυλίες και παραστάσεις. Ο συλλέκτης Παναγιώτης Κουβουτσάκης έφυγε από τη ζωή μετά από ραγδασία επέλαση ασθένειας, ενώ η πολιτική του κηδεία έγινε στη Σαντορίνη.


Image result for πένθος

Περισσότερα από 1.500 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής αριθμεί η συλλογή Κουβουτσάκη (σημειωτέον, ο Παναγιώτης Κουβουτσάκης διετέλεσε σύμβουλος διοικήσεως του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη) σε μια ενότητα που καλύπτει δυο αιώνες ελληνικής τέχνης.

Πως ξεκίνησε, όμως, το ταξίδι του στο χώρο της τέχνης;

«Ξεκίνησα, λοιπόν, πριν από περίπου τριάντα χρόνια να συλλέγω έργα παραστατικών δημιουργών. Στην αρχή προχωρούσα ψηλαφητά, μέσα σ’ ένα καινούργιο, για εμένα, τοπίο. Με τον καιρό, όμως, το ενδιαφέρον μου για τα πράγματα μεγάλωνε, η επαφή με τους ίδιους τους ζωγράφους με γοήτευε ολοένα και περισσότερο, και ταυτόχρονα η γνώση μου για τη σύγχρονη ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη γινόταν πιο ουσιαστική. Αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής ήταν τα έργα της συλλογής να πληθαίνουν, με ρυθμό αγοράς ένα έργο κάθε έβδομη ημέρα, και η συλλογή σήμερα να αποτελείται από 1.500 ζωγραφικά και γλυπτά έργα. Τα εκτιθέμενα έργα προέρχονται από αυτή την ιδιωτική συλλογή μου και αποτελούν ενότητα που συνεχώς εμπλουτίζεται».


Image result for πένθος

Οπως ο ίδιος έχει αναφέρει επίσης, επέμενε σε έργα καλλιτεχνών από το 1800 μέχρι σήμερα που «επεδίωξαν την οπτική προσέγγιση της αντικειμενικής πραγματικότητας μέσα από διάφορες μορφές ρεαλιστικής ζωγραφικής»..

Οπως επίσης έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ,«η πινακοθήκη Κουβουτσάκη λειτουργεί συμπληρωματικά άλλων μουσειακών συλλογών που εκτίθενται στην Ελλάδα,δίνοντας τη δυνατότητα στο φιλότεχνο κοινό να έχει σφαιρική αντίληψη των επιρροών των ξένων καλλιτεχνών στην εξέλιξη της νεότερης ελληνικής τέχνης».

Το θέατρο της Οίας, το «Φόρουμ για την Κηφισιά» και πάνω απ’ όλα η «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη» είναι τα αγαπημένα παιδιά του που θα συνεχίζουν να ζουν μέσα από αυτά.

Πηγή: thetoc.gr


Αφήστε ένα σχόλιο