Γενικά Οικονομία

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΤΑ CAPITAL CONTROLS!

Οικονομίαcapitalcontrols1512016

Μετά τον Γιάννη Στουρνάρα και ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τέλος των capital controls για κάποιες περιπτώσεις.Μιλώντας στην ΕΡΤ – 1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε συγκεκριμένα ότι υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσή τους. Εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ανέφερε ότι θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα. «Θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα. Αυτοί  που φέρουν νέα χρήματα για επενδύσεις να μπορούν να τα βγάλουν», τόνισε.

Δεν έχουμε αυστηρά capital control, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε ότι «κάθε μήνα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους». Πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς, είπε.

Για το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε σε κανονικότητα, ανέφερε ότι «όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση», θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Δεν είναι μία στιγμή κατά την οποία θα πατήσουμε το κουμπί, κάθε μήνα θα λαμβάνουμε μέτρα φιλελευθεροποίησης, είπε, ενώ εκτίμησε ότι η οριστική άρση τους θα γίνει μετά το τέλος της 2ης αξιολόγησης.

Έκανε σαφές ότι η χαλάρωσή τους συνδέεται με την επαναφορά της εμπιστοσύνης και άφησε αιχμές για τον ρόλο μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.