Γενικά Οικονομία

ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ και περίοδο χάριτος για την Ελλάδα ζητάει το ΔΝΤ

Οικονομία







18





Στη δημοσιότητα έδωσε το ΔΝΤ την έκθεση του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ζητώντας από τους ευρωπαίους προκαταβολική και χωρίς όρους ελάφρυνση χρέους, ένα μόλις εικοσιτετράωρο πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Κάτι τέτοιο θα έστελνε ένα σημαντικό σήμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των ευρωπαίων εταίρων να εκπληρώσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης.

Η έκθεση ξεκαθαρίζει ευθύς εξ αρχής ότι το ΔΝΤ θεωρεί πλέον απαραίτητη τη ριζική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του, καθώς θεωρεί βέβαιο ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική στήριξη για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και πρωτογενή πλεονάσματα.

«Η έλλειψη πολιτικής στήριξης για μία ισχυρή και μεγάλης κλίμακας επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων δείχνει ότι δεν είναι πλέον δυνατό να βασίσουμε την ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους στην υπόθεση ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει γρήγορα έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρωζώνη».

Έτσι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αναθεωρεί την υπόθεσή του για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε μόλις 1,25%, «αν και μεσοπρόθεσμα αναμένεται να είναι υψηλότερος, καθώς θα κλείνει το παραγωγικό κενό».

Όσον αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα, το Ταμείο επαναλαμβάνει τη γνωστή θέση του ότι η Ελλάδα δεν θα είναι δυνατό να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (ιδιαίτερα μετά το 2018), καθώς αυτό προϋποθέτει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων και διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για να υπάρξει η απαιτούμενη εξοικονόμηση πόρων 4,5% του ΑΕΠ.

«Ακόμη και αν η Ελλάδα θα μπορούσε προσωρινά να επιτύχει με ηρωική προσπάθεια ένα πλεόνασμα κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ, λίγες χώρες έχουν καταφέρει να επιτύχουν και να διατηρήσουν τόσο υψηλά επίπεδα πρωτογενών πλεονασμάτων για μία δεκαετία ή περισσότερο και είναι εξαιρετικά απίθανο ότι η Ελλάδα μπορεί να το επιτύχει, αν ληφθεί υπόψη ότι οι θεσμοί παραγωγής πολιτικής της είναι ακόμη αδύναμοι και ότι η ανεργία θα παραμείνει σε διψήφια επίπεδα για αρκετές δεκαετίες», σημειώνει το ΔΝΤ.

«Μείωση κατά 50% του χρέους»

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, το Ταμείο ζητά να ληφθούν δραστικά μέτρα από την πλευρά των χωρών της Ευρωζώνης που θα οδηγούν σε μείωση της παρούσας αξίας του κατά 50%, προκειμένου να γίνει αυτό βιώσιμο.

Αυτό σημαίνει κατά το ΔΝΤ ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα πρέπει να μειωθούν κάτω από το 10% του ΑΕΠ έως το 2040 και κάτω από 20% του ΑΡΠ έως το 2060.

Επίσης, το ΔΝΤ ζητά να καθορισθεί το επιτόκιο του ελληνικού χρέους έως το 1,5% έως το τέλος του 2040 και αυτό, όπως σημειώνει, στην ανάγκη σημαίνει ότι θα πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να καλύψουν το ενδεχόμενο κόστος του ESM.

Τέλος, το ΔΝΤ ζητά περίοδο χάριτος για τα δάνεια της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έως το 2040 και τη σταδιακή αποπληρωμή τους έως το 2080.