Γενικά Ελλάδα

Επιτέλους! Ο Κολυδάς μιλάει για τον «ψυχρό» καιρό του Πάσχα και δίνει φοβερή πρόγνωση!

Ελλάδα


Λίγο «τραβηγμένη» είναι η παραπάνω παροιμία που χρησιμοποιώ για να ξεκινήσω αυτό το άρθρο , αλλά έτσι κι αλλιώς μου φαίνεται οτι έτσι θα αναγκαζόμαστε να μιλάμε για τον καιρό ειδικά στις «μακροπρόθεσμες προβλέψεις» , όταν προσπαθούμε να αποδείξουμε οτι δεν είμαστε …ελέφαντες ή μάγοι! Όπως και φέτος έτσι και πέρσι , τέτοια εποχή διαβάζαμε στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο την είδηση «Έρχεται η μεγάλη Πασχαλινή καταιγίδα Super Easter Storm μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα. Θα δώσει πολλές καταιγίδες και ψυχρό καιρό σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Δεν αποκλείεται ωστόσο άλλες μέρες να έχουμε αρκετή ζέστη και άλλες μέρες να έχουμε ψύχρα για την εποχή μέσα στις γιορτές του Πάσχα». Όπως βλέπετε ο καιρός του Πάσχα τα είχε όλα !

Αν και συνεχώς όλοι οι μετεωρολόγοι –όσοι τουλάχιστον σεβόμαστε το επάγγελμά μας- έχουμε επισημάνει στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται επιχειρησιακή πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και «σοβαρά» ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα που τα παίρνουν από δεύτερης ποιότητος πηγές. Το θέμα αυτό το έχω θίξει σε πρόσφατο άρθρο μου .Οι όποιες αναφορές για μακροπρόθεσμες «προγνώσεις» είναι συνήθως ανυπόγραφες και χρησιμοποιούν επιλεκτικά επιστημονικούς όρους ή πληροφορίες από επίσημες ιστοσελίδες, ενώ επιλέγουν να αγνοήσουν την κοινώς αποδεκτή στην επιστημονική κοινότητα χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας που έχει ως συνέπεια την αδυναμία επιχειρησιακής πρόγνωσης άνω των 6 ημερών.Βέβαια σε πειραματικό επίπεδο γίνονται μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις, που θα τις αναλύσουμε παρακάτω, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούμε επιχειρησιακά. Αν είχε καταφέρει η επιστήμη της μετεωρολογίας να κάνει αξιόπιστες προγνώσεις σε τέτοιο χρονικό βάθος, τότε θα είχαν εξαλειφθεί οι αστοχίες στις προγνώσεις μίας ή δύο ημερών.

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Για το ποιά θα είναι η μέση θερμοκρασιακή κατάσταση την «επίμαχη» εβδομάδα του φετινού Πάσχα μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες απο την επίσημη ιστοσελίδα του JRC (Joint Research Center) στα πλαίσια του προγράμματος EFFIS. Παραπάνω βλέπετε τις αποκλίσεις των θερμοκρασιών και στην κάτω εικόνα του υετού για την εβδομάδα 10-16 Απριλίου . Με μια απλή ανάγνωση των χαρτών και χωρίς να είμαστε μετεωρολόγοι ,είναι εμφανές ότι θα » έχουμε? » θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες απο την μέση τιμή και υετό κάτω από τα κανονικά επίπεδα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι και δεν θα βρέξει ή οτι σε κάποιες περιοχές δεν θα έχει περισσότερη ψύχρα απ΄ ότι συνήθως .

Πηγή:

travelstyle.gr


Αφήστε ένα σχόλιο