Γενικά Ελλάδα

Γιατί η Βουλή των Εφήβων επιβεβαίωσε ότι δεν έχουμε κανένα μέλλον σαν χώρα

Ελλάδαscreen_shot_2016-07-12_at_13.28.07-620x330

Μαθητές της Βουλής των Εφήβων επισκέφθηκαν χθες το κοινοβούλιο και είχαν συνομιλία με αρμόδιους για το μέλλον τους υπουργούς και βουλευτές.

Καλύτερα να μην το είχαν κάνει!

Διαβάζουμε στο protothema.gr το τι συζήτησαν:

Κατά την διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι έφηβοι βουλευτές αμφισβήτησαν ευθέως την πολιτική Φίλη επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τα αρχαία ελληνικά αποτελούν βάση για την σωστή γνώση των νεοελληνικών, πως η πρωινή προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να διατηρηθούν και  πως τα θρησκευτικά αποτελούν «εθνικό κεφάλαιο».

Ξαναδιαβάζουμε στο protothema.gr το τι συζήτησαν:

[…]τα αρχαία ελληνικά αποτελούν βάση για την σωστή γνώση των νεοελληνικών, πως η πρωινή προσευχή και οι παρελάσεις πρέπει να διατηρηθούν και  πως τα θρησκευτικά αποτελούν «εθνικό κεφάλαιο».

Οπότε πολύ ψύχραιμα, δένουμε όλοι μια πέτρα στο λαιμό μας και ψάχνουμε σημείο να πηδήξουμε.

Ας σκεφτούμε λίγο γιατί.

Μιλάμε για την Βουλή των Εφήβων, δηλαδή για παιδιά ηλικίας 15 με 17. Παιιδιά που (κανονικά) θα έπρεπε να ζουν μέσα στην τεχνολογία. Που θα έπρεπε η σκέψη τους να είναι ανοιχτή, να είνα αμφισβητίες της θρησκείας, επαναστάτες χωρίς αιτία, και να ακούνε… Iron Maiden.

Δεν ξέρω, αυτό τουλάχιστον ήμουν εγώ σαν έφηβος.

Αυτή την εικόνα έχω εγώ όταν ακούω έφηβος. Όχι την εικόνα του έφηβου, αναγνώστη του makeleiou.

Μπορεί να κάνω λάθος, και στα 35 μου να έχω γεράσει.

Μπορεί οι έφηβοι πια να πηγαίνουν εκκλησία, να κάνουν συνέχεια τον σταυρό τους, να παρακαλάνε πότε θα γίνει παρέλαση για να παρελάσουν με όσο το δυνατόν πιο περήφανο βήμα και να μην μπαίνουν Facebook την Μεγάλη Εβδομάδα επειδή είναι αμαρτία.

Αν είναι έτσι κρίμα, γιατί άλλα εγώ θα περίμενα από τους έφηβους του 2016.

Θα περίμενα προσωπικά, όταν έφηβοι πάνε στο κοινοβούλιο, το πρώτο πράγμα που να ζητούσαν να ήταν ο κωδικός του Wi-Fi.

Θα περίμενα να ζητήσουν από τον πρωθυπουργό γρήγορο Internet και υπολογιστές στα σχολεία και όχι να μην καταργήσει τις παρελάσεις.

θα περίμενα να τους ζητήσουν να προσθέσει στην ύλη μάθημα προγραμματισμού και όχι να μην καταργήσει τα θρησκευτικά.

Θα περίμενα να τον πιάσουν από το σακάκι και να του πουν: «φίλε πως την έχεις δει τη δουλειά, θα κάνεις κάτι για την χώρα ή θα με φάει η ξενιτιά όπως τα αδέρφια μου;».

Θα περίμενα να τον πρήξουν πότε επιτέλους θα αλλάξει αυτό το κωλοσύστημα των Πανελλαδικών που γ@μάει τις ζωές των παιδιών.

Θα περίμενα ακόμα και να πουν στον Τσίπρα: «Ρε μεγάλε, κανά εισιτήριο για τους Muse παίζει να μας βρεις;» και όχι να τον παρακαλέσουν να μην καταργήσει την πρωινή προσευχή.

Αυτά θα τα περίμενα. Αυτά που έγιναν όχι.

Ίσως από την άλλη, μπορεί και να τους είχαν μαθητεύσει οι γονείς τους. «Κωστάκη μου, όταν πας εκεί μέσα, θα σκίσεις τον χοντροΦίλη τον ανθέλληνα, ε αγοράκι μου; Αλλίως τέλος το χαρτζηλίκι από τον μπαμπά!». 

Ακόμα χειρότερο αυτό. Δείχνει οτι τα νέα παιδιά δεν έχουν βούληση και θέληση για αλλαγές.

Όπως φάνηκε τελικά δεν είχαμε και εμείς.

Το πιο ανησυχτικό δεν είναι αυτά περί θρησκευτικών και παρελάσεων που είπαν. Μπορεί και να τον τρόλαραν.

Και να την πατήσαμε όλοι.

Το τρομακτικό είναι ότι σχεδόν κανένα παιδί δεν μίλησε σαν να ζει στο 2016. Όλα τους μίλησαν σαν να ζούσαν στο 1990. Αν δηλαδή δεν έβγαζαν και selfies θα έλεγες ότι είναι παλιό βίντεο από μια συνάντηση της Βουλής των Εφήβων το 2000.

Δείχνει παιδιά που δεν συμβαδίζουν με την εποχή τους. Και αυτό είναι το πιο θλιβερό. Δεν γίνεται αυτά να είναι τα μοναδικά αιτήματα των μαθητών! Δεν γίνεται τα θρησκευτικά και οι παρελάσεις να είναι οι μόνες τους ανησυχίες! Ρε πούστη, δεν γίνεται.

Δεν γίνεται να πιστεύουν οι νέοι ότι θα βρουν πιο εύκολα δουλειά αν γνωρίζουν πότε πέθανε ο Απόστολος Παύλος και όχι αν γνωρίζουν ας πούμε C++.

Δεν γίνεται να τους νοιάζει αν θα καταργηθούν τα αρχαία και όχι γιατί δεν κάνουν Γερμανικά και Γαλλικά στα σχολεία.

Δεν γίνεται να θεωρούν εφόδιο για το μέλλον την παρέλαση. Δεν.

Έφηβοι που στην πρώτη τους ευκαιρία να ακουστούν στο Πανελλήνιο, μιλάνε σαν συνταξιούχοι υπολογαχοί του πεζικού.

Κρίμα.

Εύχομαι ο Τσίπρας να σκεφτεί τις μαλακίες που άκουσε χθες από τους νέους και να πάρει πίσω το μέτρο για ψήφο στα 17.

 

Υ.Γ. Από την άλλη βέβαια, εγώ όταν το 1998 έγραψα έκθεση για την Βουλή των Εφήβων, να καταργηθούν οι παρελάσεις είχα γράψει. Δεν με είχαν πάρει. Πήραν μια συμμαθήτριά μου που είχε γράψει ότι τα βιβλία της Ιστορίας πρέπει να γίνουν πιο… ελληνικά γιατί τώρα όλο για ξένους λένε. Αυτή η κοπέλα τώρα είναι δασκάλα. Ίσως σήμερα μάλιστα να έδωσε και συγχαρητήρια στους μαθητές για αυτά που είπαν στην Βουλή.