Γενικά Παράξενα

Η αστυνομία προειδοποιεί: Να βγάζετε πάντα φωτογραφίες το δωμάτιο του ξενοδοχείου

Παράξεναξενοδοχειο

Στις ΗΠΑ μόνο υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο υποδουλωμένοι άνθρωποι σήμερα. Πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν στην χώρα από λαθρέμπορους οι οποίοι ειδικεύονται όχι στα ναρκωτικά αλλά στην εμπορία ανθρώπων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, κάθε χρόνο περίπου 600.000 με 800.000 άνθρωποι περνάνε λαθραία τα σύνορα της χώρας, οι μισοί είναι παιδιά και 8 στους 10 γυναίκες. Είναι μόλις ένα μικρό ποσοστό από τα 21 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διακινηθεί σαν εμπορεύματα στον κόσμο σύμφωνα με την UNICEF και η ζήτηση για δούλους και φτηνά εργατικά χέρια αυξάνεται σταθερά.

Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί και δείχνουν ότι η εμπορία ανθρώπων έχει γίνει ένα από τα πιο γοργά αναπτυσσόμενα εγκλήματα στον κόσμο. Όσον αφορά την εμβέλεια και το μέγεθος της βιομηχανίας είναι τρίτο διεθνώς, πίσω από την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Η ζήτηση για φτηνά εργατικά χέρια και σeξουαλική εκμετάλλευση είναι οι κυριότερες αιτίες πίσω από την εμπορία ανθρώπων. Τα θύματα είναι σύγχρονοι σκλάβοι που κρατούνται παρά την θέληση τους, κακοποιούνται, απάγονται, καταναγκάζονται ή απειλούνται για να είναι υποταγμένοι.

Αντιμετωπίζουν αδιανόητους τρόμους και κακομεταχείριση κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν ότι αυτού του είδους το έγκλημα συμβαίνει καθημερινά στις ΗΠΑ, ακόμα και στην γειτονιά τους.

Ένας λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να ερευνηθεί η εμπορία ανθρώπων είναι επειδή τα θύματα μετακινούνται συνεχώς. Οι έμποροι σπάνια μένουν σε ένα σημείο. Αλλάζουν συχνά τοποθεσία για να αποφύγουν την αστυνομία και οι αρχές δυσκολεύονται πολύ να τους εντοπίσουν. Γι’αυτό και χρησιμοποιούν δωμάτια ξενοδοχείων.

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν στους εγκληματίες εύκολα και βολικά μέρη για να κρυφτούν και είναι τέλεια γιατί μπορεί κανείς να πληρώσει με μετρητά. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η πλειοψηφία των εγκλημάτων λαμβάνει χώρα σε δωμάτια ξενοδοχείου. Όταν οι έμποροι φέρνουν τα θύματα τους σε ένα νέο ξενοδοχείο, συνήθως τραβάνε φωτογραφία και την ανεβάζουν στο διαδίκτυο σαν διαφήμιση.

Εκεί μπαίνει η εφαρμογή TraffickCam. Το TraffickCam παίρνει φωτογραφίες χρηστών από δωμάτια ξενοδοχείων και τις οργανώνει σε μια αποτελεσματική, συγκριτική αναζήτηση δεδομένων. Όταν οι έμποροι ανεβάζουν τις φωτογραφίες τους στο διαδίκτυο, οι αρχές μπορούν να τα αναζητήσουν στην βάση δεδομένων και να προσπαθήσουν να βρουν με ποιο ταιριάζει.

Όλες οι φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες, από το σχέδιο της ταπετσαρίας, τα χαλιά, τα έργα τέχνης και την θέα από τα δωμάτια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βρουν οι αρχές πού τράβηξαν οι έμποροι τις φωτογραφίες.

Πώς λειτουργεί: Κατεβάστε την δωρεάν εφαρμογή στο κινητό σας και την επόμενη φορά που θα μείνετε σε ξενοδοχείο, τραβήξτε 4 φωτογραφίες. Όταν τις ανεβάσετε, γράψτε το όνομα του ξενοδοχείου και τον αριθμό του δωματίου μαζί. Μπορείτε να το κάνετε όταν φεύγετε και οι φωτογραφίες θα προστεθούν στην βάση.

Μια μέρα στο μέλλον η φωτογραφία σας μπορεί να βοηθήσει να αναγνωριστούν και να εντοπιστούν τα θύματα και οι έμποροι τους. Χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό κι όμως μπορεί να κάνει την διαφορά για κάποιον που χρειάζεται απελπισμένα βοήθεια.