Γενικά Ελλάδα

Η Κομισιόν ΠΝΙΓΕΙ τη χώρα- ΔΕΙΤΕ τα νέα μέτρα που ζητά!

Ελλάδα







komision





Νέα μέτρα θα χρειαστούν το 2016 και το 2017 για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν για τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις.

Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να νομοθετήσει ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπει το πρόγραμμα θα επιτευχθούν.

Ως προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Επιτροπή θέτει την εφαρμογή του προγράμματος και την ομαλή άρση των ελέγχων κεφαλαίου που θα ισχυροποιούσαν το κλίμα εμπιστοσύνης στην οικονομία.

Αντίθετα, αναφέρεται ότι ενδεχόμενη αποτυχία στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε συνδυασμό με πολιτική αβεβαιότητα θα υπονομεύσουν τις προοπτικές της ανάπτυξης.

«Κλειδί» η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων

Σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προβλέψεων ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί», ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην παγκόσμια οικονομία μια νέα αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει την «πίεση να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση γρήγορα», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ευθύνη γι’ αυτό έχουν και οι δύο πλευρές».

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί «έγκαιρα» η πρώτη αξιολόγηση, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευελιξία λόγω της προσφυγικής κρίσης, είπε πως η διαπραγμάτευση του προγράμματος που γίνεται στην Αθήνα δεν αφορά τη Σένγκεν. «Συζητάμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου» είπε.

Μπορεί ο ίδιος να ξεκαθάρισε πως δεν πρέπει να «αναμειγνύουμε τις δυο συζητήσεις», ωστόσο η Κομισιόν μέσω της έκθεσής της τόνισε ότι ενδεχόμενη διάλυση της συνθήκης Σένγκεν εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη της Ένωσης και των κρατών-μελών.

«Μια πιο γενικευμένη άρση και μέτρα που θα αναιρούν τα επιτεύγματα της εσωτερικής αγοράς θα μπορούσαν εν δυνάμει να διαταράξουν την οικονομική ανάπτυξη», προειδοποιεί η Κομισιόν.

«Περίπλοκες προσωπικότητες και καταστάσεις πέρυσι»

Έκανε λόγο για «περίπλοκες» καταστάσεις και «προσωπικότητες» που δυσκόλεψαν την περασμένη χρονιά για την Ελλάδα και υπογράμμισε πως «η νέα κυβέρνηση», με την «εντολή» με την οποία εξελέγη είναι πιο σταθερή και έχει ήδη προσχωρήσει σε «γενναίες» αλλά «αναγκαίες» μεταρρυθμίσεις.

«Αυτή η σταθερότητα που ξαναβρήκαμε μας επιτρέπει να πιστεύουμε πως αυτή τη φορά οι προβλέψεις μας θα είναι σωστές. Αλλά το κλειδί όλων είναι οι μεταρρυθμίσεις και η καλή συνέχεια του προγράμματος», τόνισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την οποία χαρακτήρισε ως την περισσότερο «αναγκαία».

Τα πρώτα σημάδια «σταθεροποίησης» της ελληνικής οικονομίας δείχνουν οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων.

Υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα θα καταγράψει ύφεση το 2016, αυτή θα είναι μικρότερη αυτής που αναμενόταν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, κάτι που όπως είπε αποτελεί «θετική εξέλιξη».

Παρά τη δύσκολη περσινή χρονιά, αυτοί είναι οι «πρώτοι καρποί» της ανάκαμψης, δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος και συμπλήρωσε πως «οι βελτιωμένες προβλέψεις δεν πρέπει να οδηγήσουν στην ανακοπή των προσπαθειών ή απώλεια της δυναμικής των τελευταίων μηνών».

«Ανθεκτική η ελληνική οικονομία στα capital controls»

«Ανθεκτική» εμφανίζεται η ελληνική οικονομία στην επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου, τονίζει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της.

“Η ανθεκτική κατανάλωση, η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων υπό το νέο πρόγραμμα του ESM και η πρόοδος στις ιδιωτικοποιήσεις, αναμένεται να ενισχύσουν την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και να φέρουν θετική ανάπτυξη και ισχυρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα το δεύτερο εξάμηνο του 2016.”

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία οδηγείται από μηδενική ανάπτυξη το 2015, σε ύφεση (-0,7% του ΑΕΠ) το 2016 και το 2017 αναμένεται να εισέλθει και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ.

Σε γενικές γραμμές επισημαίνει ότι οι προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία είναι «εντυπωσιακά» βελτιωμένες, σημειώνοντας ότι η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα το 2015 εμφανίζεται λιγότερο βαθιά, σε σχέση με αυτό που προβλεπόταν το φθινόπωρο.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2015 η ελληνική οικονομία επέδειξε «ανθεκτικότητα», παρά το κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή των ελέγχων κεφαλαίων και την αυξημένη αβεβαιότητα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος.

Η ιδιωτική κατανάλωση αποδείχτηκε ισχυρότερη από το αναμενόμενο, με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν τις τραπεζικές καταθέσεις για να αποφύγουν ενδεχόμενο «κούρεμα», επισημαίνει η Επιτροπή. Ωστόσο, προβλέπεται ότι το διαθέσιμο εισόδημα και η ιδιωτική κατανάλωση θα επιβαρυνθούν το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα στη Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το -7,6% του ΑΕΠ το 2015 και να μειωθεί και πάλι στο -3,4% του ΑΕΠ το 2016 και στο -2,1% του ΑΕΠ το 2017. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτιμάται να διαμορφωθεί στο 179% του ΑΕΠ το 2015, ενώ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2016 στο 185% του ΑΕΠ και να ξεκινήσει πτωτική του τάση από το 2017 και μετά (181,8%) και μετά.

Σε ό,τι αφορά το ύψος του ελληνικού δημόσιου χρέους, οι προβλέψεις της Επιτροπής αναθεωρούνται προς το καλύτερο σε σχέση με το φθινόπωρο, λόγω του μικρότερου κόστους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει το υψηλότερο σημείο του το 2016 και να διαμορφωθεί στο 185% του ΑΕΠ και να μειωθεί το 2017 στο 182% του ΑΕΠ.

Ο αποπληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να φτάσει το -1,1% το 2015 θα εξελιχθεί σε πληθωρισμό το 2016 στο 0,5% και στο 0,8% το 2017. Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να συρρικνωθούν περαιτέρω το 2015 (-8,4%), και το 2016 (-3,7%) για να αυξηθούν κατά 12,8% το 2017.

Η έκθεση κάνει λόγο για ανακόπτεται η πτωτική τάση της ανεργίας στην Ελλάδα, καθώς από 25,1% το 2015 θα διαμορφωθεί στο 24% το 2016 και προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 22,8% το 2017. Στην Ευρωζώνη οι εκτιμήσεις για την ανεργία είναι 11%, 10,5% και 10,2% και στην ΕΕ 9,5%, 9% και 8,7% για το 2015, 2016 και 2017, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η Επιτροπή τονίζει ότι οι εξαιρετικές επιδόσεις συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο του 2015. Σχετικά με τις εισαγωγές, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται ταχύτερα σε σχέση με τις εξαγωγές, συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξη.

Παράλληλα, οι επενδύσεις αναμένεται να επωφεληθούν από την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων. Η σταθερή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναμένεται να ενισχύσει σταδιακά τα οικονομικά μεγέθη, τις επενδύσεις και άλλες συνιστώσες της συνολικής ζήτησης, οδηγώντας την οικονομία σε ανάπτυξη της τάξεως του 2,7% του ΑΕΠ το 2017.

Τέλος, αναφέρεται ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα φτάσει το 1,6% του κοινοτικού ΑΕΠ το 2015 και θα ενισχυθεί στο 1,7% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,9% του ΑΕΠ το 2017. Για την ΕΕ οι εκτιμήσεις είναι σταθερή ανάπτυξη στο 1,9% του ΑΕΠ το 2015 και το 2016 και στο 2% του ΑΕΠ το 2017.

capital.gr