Γενικά Ελλάδα

Η συγγνώμη του Τσάκωνα στον Τάκη Χαλά: Ο μεγάλος νάνος που ξέχασαν όλοι…

ΕλλάδαΣυγχώρα μας Τάκη που δεν ήρθαμε στην κηδεία, αλλά ντρεπόμαστε γιατί σε είχαμε ξεχάσει”. Η συγγνώμη του Κώστα Τσάκωνα στον Τάκη Χαλά. Το νάνο που συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα και έφυγε μόνος και ξεχασμένος.


Από τη mixanitouxronou.gr: Μπορεί να μην ήταν ένας από τους “γίγαντες» του ελληνικού κινηματόγραφου, αλλά ήταν ένας ηθοποιός που δεν ντρεπόταν για το ύψος του και αυτοσαρκαζόταν συνεχώς. Έγινε γνωστός κυρίως μέσα από τις βιντεοκασέτες της δεκαετίας του ’80 όπου έπαιξε με τον Στάθη Ψάλτη, τον Θανάση Βέγγο, τον Κώστα Τσάκωνα, τον Απόστολο Σουγκλάκο και πολλούς άλλους.

Ο Τάκης Χαλάς γεννήθηκε με νανισμό το 1951 και δεν άργησε να βγει στο θεατρικό στερέωμα. Ο μεγάλος θεατρικός παραγωγός της εποχής, Βαγγέλης Λιβαδάς, τον ανακάλυψε σε ένα βενζινάδικο όπου δούλευε και εντυπωσιάστηκε από την ευφράδεια του λόγου και την ετοιμολογία του. Όταν του είπε “τι κοιτάς αφεντικό; Που η μάνικα είναι ψηλότερη από εμένα;’’ ο Βαγγέλης Λιβαδάς κατάλαβε ότι αυτός ο άνθρωπος μπορεί να κάνει καριέρα στο θέατρο …κι ας του έλειπε αρκετό μπόι.

Από τότε ξεκίνησε μια ανοδική πορεία με συμμετοχές σε αρκετές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου όπως “Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ», “Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ», “Ο Θανάσης στη Χώρα της σφαλιάρας», “Η ζούγκλα των πόλεων», “Ο Μανωλιός ξαναχτυπά» κ.α. Συνεργάστηκε με πολλούς καλούς ηθοποιούς όπως τον Λάμπρο Κωντσαντάρα, τη Μάρω Κοντού, τον Κώστα Βουτσά, την Αιμιλία Υψηλάντη, τον Αντώνη Παπαδόπουλο, το Μάνο Κατράκη, το Σπύρο Καλογήρου, τη Μαίρη Χρονοπούλου, το Γιώργο Παπαζήση κ.α.
Ωστόσο καταξιώθηκε στη συνείδηση του κόσμου μέσα από τις βιντεοταινίες της δεκαετίας του ’80, που ναι μεν δεν ήταν υψηλών καλλιτεχνικών απαιτήσεων αλλά είχαν μεγάλη απήχηση. Μερικές από αυτές ήταν “Αδέσποτος καβαλάρης», “Κερατάς και δαρμένος», “Ο Ράμπο ο κοντός και η τάπα», “Ριφιφίδες του έρωτα» κ.α. Έπαιξε επίσης και σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές όπως “Το ημερολόγιο ενός θυρωρού», “Οι μεν και οι δεν», “Οι αγνοημένοι» κ.α. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα του στην ταινία “Ράκος Νο 14 και ο πρώτος μπουνάκιας» με τον Στάθη Ψάλτη, όπου ο Τάκης Χαλάς υποδυόταν τον φροντιστή του.
Σε μια προπόνηση και λίγο πριν τον αγώνα του μποξ τον βλέπουμε να εμψυχώνει τον Στάθη Ψάλτη που είχε φάει πολύ ξύλο από τον αντίπαλό του,  λέγοντας τους “Πονάς;», “Δεν Πονάω» του απαντά, “Πονάς;» του ξαναφωνάζει έχοντας κολλημένο το πρόσωπό του στο δικό του, “δεν πονάω» του ξαναπαντά αγριεμένος. Και αφού επαναλαμβάνεται αυτό πέντε έξι φορές τον προτρέπει να μπει δυναμικά στο ρινγκ φωνάζοντάς του: “φατωνέεεεεεεεεε».

Δείτε εδώ το απόσπασμα από την ταινία: