Γενικά Οικονομία

Είναι επίσημο: Η Κυβέρνηση ζητάει πίσω τα λεφτά του ΕΚΑΣ από συνταξιούχους!

Οικονομία32

Με ισόποσες δόσεις έως το τέλος του 2018 το υπερβάλλον ποσό άνω των 30 ευρώ.

Και με τη βούλα απαιτείται πλέον η επιστροφή του ΕΚΑΣ 6 μηνών από 70.000 συνταξιούχους, μέσω τροπολογίας που κατέθεσε πριν από λίγο στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η τροπολογία επί της ουσίας επισημοποιεί την προαναγγελία, που αφορούσε στην υποχρεωτική επιστροφή του ΕΚΑΣ που χορηγήθηκε από το Δεκέμβριο του 2015 έως τον Μάιο του 2016 σε συνταξιούχους, οι οποίοι βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος του ασφαλιστικού, δεν πληρούν τα κριτήρια και οφείλουν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Σύμφωνα με την τροπολογία Κατρούγκαλου η επιστροφή θα γίνει μέσω παρακράτησης από τη σύνταξη σε 12 μηνιαίες δόσεις, ενώ το νέο στοιχείο που εισάγει είναι πως εάν το ποσό της κάθε δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ το υπερβάλλον ποσό θα καταβληθεί σε ισόποσες δόσεις έως το τέλος του 2018.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει επίσης τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των δικαιούχων του ΕΚΑΣ για εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική περίθαλψη από το 25% σε 10%.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι πως ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας, υπερασπιζόμενος την τροπολογία στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, δεν τόλμησε καν να βάλει στο στόμα του τη φράση «ζητάμε πίσω το ΕΚΑΣ» και επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σημείωσε: «η διαφορά είναι ότι εμείς σε μια δέσμευση μνημονιακή που δεν μπορούσαμε να αποφύγουμε εισάγουμε μορφές προστασίας πληρέστερες. Για να μειώσουμε τις συνέπειες προβλέπουμε τη μείωση της συμμετοχής κι αυτών που τους καταργείται το ΕΚΑΣ σε μειωμένη ασφαλιστική εισφορά για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».


Αφήστε ένα σχόλιο