Γενικά Παράξενα

Είσαι άντρας; ΔΕ θα πιστέψεις από τι ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ αυτές τις μέρες!

Παράξεναman

Είναι οι γυναίκες καλύτερα προστατευμένες απέναντι στη γρίπη ενώ οι άντρες πιο ευάλωτοι; Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα οιστρογόνα, οι ορμόνες του γυναικείου φύλου,βοηθούν τον οργανισμό να περιορίζει τον ιό.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο American Journal of Physiology – Lung Cellular and Molecular Physiology, έκαναν πειράματα με δείγματα ρινικών κυττάρων που είχαν συλλέξει από άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι ταοιστρογόνα εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης στον οργανισμό.  Αυτό τι σημαίνει; Ότι όσο πιο περιορισμένος είναι ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του ιού, τόσο ηπιότερα είναι τα συμπτώματα ενώ είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσει τον ιό αυτός που νοσεί σε άλλους.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Sabra Klein «Μελέτες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα έχουν αντιϊικές ιδιότητες κατά του ιού HIV, του έμπολα και των ιών που προκαλούν τις ηπατίτιδες. Ωστόσο, η μελέτη μας είναι μοναδική για δύο λόγους. Πρώτον διότι έγινε σε κύρια κύτταρα που είχαν απομονωθεί απευθείας από τους ασθενείς, επιτρέποντας την άμεση αναγνώριση των επιδράσεων των οιστρογόνων. Και δεύτερον διότι είναι η πρώτη έρευνα που εντοπίζει τον υποδοχέα οιστρογόνου που είναι υπεύθυνος για τις αντιϊικές επιδράσεις των ορμονών. Αυτό μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση των μηχανισμών που μεσολαβούν αυτής της αντιϊικής επίδραση των οιστρογόνων».

Η ερευνήτρια σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι, δύσκολα θα μπορούσε να παρατηρηθεί αυτή η ιδιαιτερότητα στον γενικό πληθυσμό καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων παρουσιάζουν διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του μήνα στις γυναίκες, λόγω εμμηνορρυσίας.

Ωστόσο επισημαίνει ότι «οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παίρνουν συγκεκριμένα αντισυλληπτικά φάρμακα ή οι γυναίκες που κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να είναικαλύτερα προστατευμένες την περίοδο της εποχικής γρίπης, λόγω των οιστρογόνων που περιέχουν αυτά τα θεραπευτικά σχήματα».

altsantiri.gr
Αφήστε ένα σχόλιο