Γενικά Οικονομία

ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ! Τι μπορεί να κατασχέσει η εφορία και τι ΟΧΙ…

Οικονομία 

Πολλοί Έλληνες πολίτες έχουν λάβει ειδοποιητήρια από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για οφειλές που ξεκινάνε από τα 30 ευρώ και μπορεί να αγγίξουν μέχρι και τα 500 ευρώ, σε μια προσπάθεια του κράτους να τα αρπάξει από τους μικροοφειλέτες.

Τι γίνεται, όμως, όταν οι φόροι μένουν απλήρωτοι και τι ζημία μπορεί να πάθει ο πολίτης;

Όταν ο φορολογούμενος δεν πληρώνει τότε δεν μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας που είναι απαραίτητο για την διενέργεια μιας σειράς συναλλαγών.  Επιπλέον, από την πρώτη μέρα της καθυστέρησης, σημειώνεται μηνιαία προσαύξηση 0,73%. Η εφορία θα στείλει ειδοποιητήριο αλλά αν ούτε τότε ο οφειλέτης ανταποκριθεί, τότε θα έρθει με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης του οφειλόμενου ποσού.

Εδώ έρχονται τα σημεία-κλειδιά:

Απαγορεύονται διά νόμου τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης στα χέρια του οφειλέτη εφόσον η βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή είναι έως 500 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση αν το χρέος είναι έως 500 ευρώ.

Επιτρέπονται οι κατασχέσεις στα χέρια τρίτων για ποσό οφειλής ακόμη και 0,01 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και για ποσό οφειλής, για παράδειγμα, 150 ευρώ η εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη στα χέρια τρίτων, όπως είναι τα ενοίκια.

Για οφειλές άνω των 500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί ακόμα και η κύρια κατοικία του οφειλέτη. Η έκδοση κατασχετηρίου δεν σημαίνει και αυτόματο πλειστηριασμό. Για να γίνει αυτό θα πρέπει ο έφορος να εντάξει το ακίνητο σε πρόγραμμα πλειστηριασμού.

ΠΗΓΗ: tro-ma-ktiko.blogspot.gr