Γενικά Ελλάδα

ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΙΣ – Δες το υπέροχο εσωτερικό του Λευκού Πύργου και ταξίδεψε στον χρόνο!

Ελλάδα







lefkos





Ποιος δεν γνωρίζει το Λευκό Πύργο; Πόσοι είναι άραγε οι Θεσσαλονικείς που επισκέφθηκαν τα τελευταία χρόνια το σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης και γνωρίζουν πώς είναι εσωτερικά; Από το 2008 στους έξι ορόφους του εμβληματικού μνημείου της πόλης φιλοξενείται μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή έκθεση που οργάνωσε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου ξετυλίγεται η ιστορία της Θεσσαλονίκης και δίνει μία άλλη αισθητική στο Λευκό Πύργο. Δείτε λοιπόν το εσωτερικό μέρος του συμβόλου της πόλης μέσα από το φακό του protoplano.gr .

leukospurgosmesa2[1]


Στο ισόγειο παίρνουμε μία πρώτη γεύση για την έκθεση του μνημείου μέσω ενός χρονολογίου, το οποίο ξεκινάει από το 323 π. Χ. και το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και φθάνει μέχρι το 1997, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη ήταν η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σε αυτό αναφέρονται όλα τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα εκείνα τα χρόνια σε συνάρτηση πάντα με τη Θεσσαλονίκη.

leukospurgosmesa3[1]
Ανεβαίνοντας στον πρώτο όροφο βρισκόμαστε μπροστά σε διάφορα πραγματικά δείγματα βυζαντινής τέχνης και καθώς προχωράμε στα υπόλοιπα δωμάτια βλέπουμε να αναπτύσσεται το θέμα της στρωματογραφίας της πόλης, η αλλαγή όψης δηλαδή της Θεσσαλονίκης και ο ανασχεδιασμός της. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες σε κάθε όροφο έχουν τη δυνατότητα για δύο επιπέδων πληροφόρηση. Αρχικά, στον κεντρικό χώρο αναπτύσσεται συνοπτικά το κάθε θέμα και στη συνέχεια στα επιμέρους καμαροσκέπαστα δωμάτια μπορεί κανείς να εμβαθύνει στις διάφορες πτυχές του θέματος.

leukospurgosmesa4[1]

leukospurgosmesa5[1]
Φτάνοντας στο δεύτερο όροφο παρατηρούμε στο πάτωμα έναν εντυπωσιακό χάρτη με δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπου με τη βοήθεια της τεχνολογίας ο επισκέπτης μπορεί να αντλήσει πληροφορίες για την ιστορία διάφορων μνημείων της πόλης.
leukospurgosmesa6[1]
Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε, κοιτώντας παράλληλα την υπέροχη θέα από τα παράθυρα και φτάνουμε στον τρίτο όροφο με τo θεματικό τίτλο «Πατρίδα των ανθρώπων». «Κανείς δεν μένει χωρίς πατρίδα όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη» είχε γράψει ο Νικηφόρος Χούμνος και στον κεντρικό χώρο του ορόφου βρίσκουμε τα λόγια και άλλων συγγραφέων, ποιητών και λογίων που αναφέρονται στην πόλη, όπως του Κωστή Μοσκώφ, του Περικλή Μονιούδη, του Φιλόθεου Κωνσταντινουπόλεως Κόκκινου, του Ιωάννη Καμινιάτη, του Λεωνίδα Ζησιάδη, του Ντίνου Χριστιανόπουλου κ. ά. . Στα δωμάτια του ορόφου μαθαίνουμε για τη ζωή στην αρχαία και βυζαντινή Θεσσαλονίκη αλλά και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

leukospurgosmesa7[1]
leukospurgosmesa8[1]

leukospurgosmesa9[1]
Στον τέταρτο όροφο συναντάμε τους «Δρόμους του εμπορίου» και το θαλάσσιο στοιχείο είναι έντονο πριν ακόμα φτάσουμε στον κεντρικό χώρο, βλέποντας εικονικά τη θάλασσα μέσα από το μικρό παράθυρο πλοίου που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο. Χάρτες, αγγεία και νομίσματα επικρατούν σε αυτόν τον όροφο. Εδώ παρουσιάζονται οι αγορές της πόλης, οι άνθρωποι του εμπορίου, η γεωγραφία και τα μέσα μεταφοράς του παρελθόντος.

leukospurgosmesa10[1]
«Το τερπνόν μετά του ωφελίμου» το θέμα του πέμπτου ορόφου και ένα σύγχρονο αμφιθέατρο δεσπόζει στον κεντρικό χώρο. Ο όροφος αυτός περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία σχετικά με τα θεάματα της πόλης με ιδιαίτερη μνεία στη μουσική και πιο συγκεκριμένα στη ρεμπέτικη. Δεν λείπουν όμως τα στοιχεία για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για ιστορικές Σχολές και Εκπαιδευτήρια της πόλης, για τη Λογοτεχνία, το Θέατρο, τον Κινηματογράφο αλλά και τον Τύπο της Θεσσαλονίκης.

leukospurgosmesa11[1]
Η ξενάγηση μας στο Λευκό Πύργο φτάνει στο τέλος της καθώς βρισκόμαστε στον έκτο και τελευταίο όροφο. Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να καθίσουν στα μικρά τραπεζάκια που υπάρχουν στο χώρο και να περιηγηθούν στον κόσμο των… γεύσεων της πόλης. Στο συγκεκριμένο όροφο υπάρχει επίσης και το Πωλητήριο του Λευκού Πύργου. Ωστόσο, οι περισσότεροι επισκέπτες βιάζονται να βγουν έξω προκειμένου να θαυμάσουν τη μαγευτική θέα της Θεσσαλονίκης και να βγάλουν φυσικά αναμνηστικές φωτογραφίες. Έξω υπάρχουν και πάλι ιστορικές πληροφορίες μέσω ενημερωτικών πινακίδων, οι οποίες πληροφορούν τον επισκέπτη για το τι βλέπει σήμερα και το τι έβλεπε κανείς άλλοτε. Αποχωρώντας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αφήνουν τις εντυπώσεις τους γραπτώς στο βιβλίο επισκεπτών του Λευκού Πύργου, δηλώνοντας σαφώς ενθουσιασμένοι.

leukospurgosmesa13[1]

leukospurgosmesa12[1]

Λίγα λόγια για την ιστορία του Λευκού Πύργου

Ο Λευκός Πύργος κτίστηκε τον 15ο αιώνα και σήμερα θεωρείται το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της Θεσσαλονίκης ενώ είναι ό,τι έχει σωθεί από την κατεδαφισμένη οθωμανική οχύρωση της πόλης. Έχει ύψος 33,9 μέτρα και διάμετρο 22,7 μέτρα. Σε κάθε όροφο υπάρχει μια κεντρική κυκλική αίθουσα διαμέτρου 8,5 μέτρων, με την οποία επικοινωνούν μικρότερα τετράπλευρα δωμάτια, ανοιγμένα στο πάχος του εξωτερικού τοίχου. Η ύπαρξη τουαλετών, τζακιών και καπναγωγών δείχνει πως ο Πύργος προοριζόταν όχι μόνο ως αμυντικό έργο αλλά και ως στρατιωτικό κατάλυμα.
Ο Πύργος αναφέρεται με διάφορες ονομασίες: «Πύργος του Λέοντος» τον 16ο αιώνα, «Φρούριο της Καλαμαρίας» τον 18ο αιώνα, «Πύργος των Γενιτσάρων» και «Πύργος του Αίματος» τον 19ο αιώνα, καθώς υπήρξε φυλακή και τόπος εκτέλεσης. Η σημερινή του ονομασία καθιερώθηκε από το 1890 και μετά, όταν ασβεστώθηκε από έναν κρατούμενο με αντάλλαγμα την ελευθερία του.
Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, το 1912, στους χώρους του Λευκού Πύργου φιλοξενήθηκαν η αεράμυνα της πόλης, το εργαστήριο μετεωρολογίας του ΑΠΘ και συστήματα ναυτοπροσκόπων.
Το 1983 παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και ακολούθησε η αναστήλωσή του. Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος από το 1985.

leukospurgosmesa14[1]

Πληροφορίες για τους επισκέπτες

Η ιδιόμορφη διαμόρφωση του Πύργου δεν επέτρεψε τις απαραίτητες επεμβάσεις προκειμένου το μνημείο να διαθέτει τις βασικές υποδομές ενός σύγχρονου μουσειακού κτιρίου. Αποτέλεσμα είναι η έκθεση να μην διαθέτει κλιματισμό, τουαλέτες, αναψυκτήριο ή βεστιάριο. Ακόμα, αδύνατη ήταν και η εγκατάσταση ασανσέρ με συνέπεια τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να περιηγηθούν στην έκθεση μόνο εικονικά, μέσω πληροφορικών σταθμών στο ισόγειο.
Επιπλέον, σύμφωνα με ειδική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, ο αριθμός των επισκεπτών ταυτόχρονα στο μνημείο δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 70, προκειμένου να διατηρούνται οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Έτσι, η επίσκεψη οργανωμένων ομάδων γίνεται μόνο μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους του Λευκού Πύργου και κράτηση-ραντεβού (πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 306 400).

Θερινό ωράριο λειτουργίας
1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου 2015
Κάθε μέρα 8.00 – 20.00
Κανονικό εισιτήριο: 3 Ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο: 2 Ευρώ για φοιτητές εκτός Ε.Ε. με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας και επισκέπτες Ε.Ε. άνω των 65 ετών
Δωρεάν είσοδος: Επισκέπτες έως 18 ετών, φοιτητές Ε.Ε. με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας, κάρτα ελευθέρας, κάρτας πολιτισμού, ICOM, ICOMOS, δημοσιογράφοι, ξεναγοί, στρατιώτες
Τηλέφωνο 2310 267 832
e-mail info@lpth.gr, mbp@culture.gr

Ρεπορτάζ: Νικολέτα Ευσταθίου

Φωτογραφίες: Θεόφιλος Δαδής

leukospurgos

leukospurgos1

 

press-news.gr