Γενικά Ελλάδα

ΝΕΟ «Grexit» – Μας απειλούν ευθέως από αύριο με έξωση από την Σένγκεν!

Ελλάδα







16e0b95bf661cf981b4e4d270f07ff40





Στο ίδιο έργο θεατές είμαστε και πάλι και ζούμε ημέρες του καλοκαιριού του 2015. Οι εταίροι μας αυτή τη φορά δεν μας απειλούν με Grexit αλλά με έξοδο από την Συνθήκη Σένγκεν! Τα «μηνύματα» στην Αθήνα έρχονται τόσο μέσω ενός μπαράζ δημοσιευμάτων από μεγάλες ξένες εφημερίδες, όσο και από την ίδια την Κομισιόν.

Le Monde: Η Κομισιόν εξετάζει αύριο την «έξωση» της Ελλάδας από τη Σένγκεν
To σχέδιο διετούς αναστολής της συνθήκης Σένγκεν εξετάζει αύριο το Κολέγιο των Επιτρόπων, ανοίγοντας τον δρόμο για τον, ουσιαστικό, αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ζώνη ελεύθερης κίνησης των πολιτών. Όπως γράφει η γαλλική Le Monde, πρόκειται για ένα σχέδιο,«που στην πράξη οδηγεί σε αποκλεισμό της Ελλάδας, πρώτης πύλης εισόδου των προσφύγων στην Ευρώπη, από τον χώρο ελεύθερης διακίνησης των πολιτών που θεωρείται μια από τις θεμελιώδεις και πιο πολύτιμες αρχές της ΕΕ».

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: Χώρες όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβενία, ζητούν το κλείσιμο των συνόρων ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και επι της ουσίας τον αποκλεισμό της χώρας μας από την Σένγκεν. Το παιχνίδι του καλού και του κακού, το παίζουν από την μια ο Πρόεδρος της Κομισιόν ο οποίος επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν υπάρχει περίπτωση απομόνωσης της Ελλάδας, «Πάντα μαχόταν για την Ελλάδα και θα συνεχίσει να το πράττει», είπε διπλωματική πηγή της Κομισιόν, και από την άλλη οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ οι οποίοι ζήτησαν την άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 26 της Συνθήκης Σένγκεν.

Εδώ αξίζει να σταθούμε, γιατί η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Νατάσα Μπερτρό υπογράμμισε σήμερα την απόφασή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προετοιμαστεί δια παν ενδεχόμενο, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των χωρών της ζώνης Σένγκεν από τις μεταναστευτικές πιέσεις.

Τι σημαίνει αυτό; Όταν την ρώτησαν πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, βάσει του οποίου οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ μπορούν να παραταθούν ως δύο έτη, η Ν. Μπερτρό απάντησε:

«Θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και γι αυτό εξετάζουμε τις επιλογές, βάσει του άρθρου 26 , αν και όταν θα χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε. Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο ενεργοποίησής του». Είπε ακόμα ότι οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη δεν αναμένεται να μειωθούν σύντομα, απεναντίας εκτιμάται ότι όσο βελτιώνεται ο καιρός θα αυξηθούν. «Αν η κατάσταση δεν αλλάξει θα μπορούσαν να συντρέξουν λόγοι που αφορούν τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια για να διατηρηθούν οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ, όσο τα εξωτερικά σύνορα δεν ελέγχονται αποτελεσματικά», δήλωσε η Μπερτρό.

Εξάλλου, αναφερόμενη σε πρόσφατα στοιχεία της Frontex, η Ν. Μπερτρό επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι οικονομικοί μετανάστες προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών.
Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι το Πακιστάν και το Μαρόκο δε συνεργάζονται με την Ελλάδα για την επιστροφή των μεταναστών, η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι όσον αφορά το Πακιστάν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, αλλά υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή της τα οποία η Επιτροπή προσπαθεί να επιλύσει. Όσον αφορά το Μαρόκο, η Επιτροπή βρισκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τοπικές Αρχές για να καταλήξει σε συμφωνία επανεισδοχής με τη χώρα.

πηγη: newsit