Γενικά Οικονομία

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΑΚΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ: Η έκθεση της Kaspersky που τους αποκαλύπτει

Οικονομίαhackers

Δεκάδες τράπεζες παγκοσμίως πριν από χρόνια, δέχθηκαν μαζική επίθεση από χάρκερ το προφίλ των οποίων αποκάλυψε σε έκθεσή της η ρώσικη εταιρία ασφαλείας υπολογιστών Kaspersky Lab.

Πρόκειται για σπείρα που εισέβαλε απευθείας στα συστήματα των τραπεζών και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση των Ελληνικών τραπεζών.

Τα μέλη της σπείρας ήταν εξαιρετικά υπομονετικά, επισημαίνει η Kaspersky. Μήνες μετά την αρχική εισβολή στα συστήματα της τράπεζας, οι χάκερ έπιαναν δουλειά.

Όπως σημείωνε η Kaspersky τα μέλη της ήταν Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Κινέζοι, η δράση των οποίων ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν έστειλαν σε υπαλλήλους email που υποτίθεται ότι προέρχονταν από συναδέλφους τους και περιείχαν έναν σύνδεσμο. Όταν οι παραλήπτες τον άνοιγαν, ο υπολογιστής τους μολυνόταν από λογισμικό κατασκοπείας.

Με αυτό τον τρόπο οι εισβολείς μπορούσαν να ψάξουν το εταιρικό δίκτυο και να εντοπίσουν τους διαχειριστές των συστημάτων τραπεζικών συναλλαγών, καθώς και τους υπαλλήλους που συνδέονταν από απόσταση με μηχανήματα ανάληψης. Εκεί, οι χάκερ εγκαθιστούσαν διαφορετικό λογισμικό που κατέγραφε βίντεο από τα μολυσμένα μηχανήματα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μετέφεραν απευθείας χρήματα σε λογαριασμούς που είχαν ανοίξει οι ίδιοι σε άλλες τράπεζες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, έδιναν εντολή σε ATM να βγάζουν μόνα τους δεσμίδες σε προκαθορισμένες ώρες. Η μεγαλύτερη λεία όμως ήρθε με την παρέμβαση στα υπόλοιπα λογαριασμών σε μία από τις τράπεζες στις οποίες επιτέθηκαν. Αρχικά άλλαζαν το διαθέσιμο υπόλοιπο, ώστε να λέει για παράδειγμα 10.000 δολάρια αντί για 1.000, και στη συνέχεια μετέφεραν τη διαφορά σε δικούς τους λογαριασμούς.

crashonline.gr