Γενικά Οικονομία

Σάλος με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για 1,6 εκατ. νοικοκυριά: Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις

Οικονομία


Πώς θα γίνονται οι διασταυρώσεις για τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των οφειλών;

Υπό το φόβο νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους επόμενους μήνες όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, σφίγγει περισσότερο το κλοιό γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου.

Ήδη, με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών απειλούνται άμεσα 1,623 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο ενώ ετοιμάζεται το νέο πληροφοριακό σύστημα που θα ενεργοποιεί αυτόματα τις διαδικασίες κατασχέσεων για την χρεών προς το Δημόσιο από την πρώτη στιγμή που αυτά θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με την Ημερησία και το enikonomia.gr, όλες οι διαδικασίες από την αποστολή των κατασχετηρίων μέχρι την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που χρωστούν θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα.

Το νέο σύστημα θα συνδέεται και θα επικοινωνεί με συστήματα τρίτων φορέων όπως Εθνικό Κτηματολόγιο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Από τους φορείς αυτούς θα λαμβάνονται οι πληροφορίες που κρίνονται απαραίτητες για να σχηματιστεί μιας πλήρης εικόνα σχετικά με τη συμπεριφορά του κάθε οφειλέτη και θα ελέγχονται όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα.

Αμέσως μόλις μια οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη, το σύστημα θα ενεργοποιεί αυτόματα τη διαδικασία ηλεκτρονικής αποστολής κατασχετηρίου σε όλες τις τράπεζες για την δέσμευση και την κατάσχεση του ποσού της οφειλής από τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, ώστε το Δημόσιο να μην χάνει καθόλου χρόνο στη διεκδίκηση των οφειλών.

Η λειτουργία του συστήματος αυτού αποσκοπεί στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, με την βελτίωση του τρόπου συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης πληροφοριών από πηγές εκτός φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης σχετικά με το οικονομικό προφίλ και την περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών κυρίως όμως με την μαζικοποίηση και αυτοματοποίηση της αποστολής κατασχετηρίων και της επιβολής κατασχέσεων σε βάρος όσων εξ’ αυτών δεν εξοφλούν τις οφειλές τους εμπρόθεσμα.

 

Πηγή:

fimes.gr


Αφήστε ένα σχόλιο