Γενικά Ελλάδα

Σκάνδαλο: Ποιες πασίγνωστες εταιρείες κολοσσοί έχουν παιδιά-σκλάβους στην παραγωγή «Τα χτυπούν και…»

Ελλάδα


Ποιες πασίγνωστες εταιρείες χρησιμοποιούν παιδιά σκλάβους στην παραγωγή;

Μία λίστα με τις εταιρείες που βασίζουν την παραγωγή τους στην παιδική εργασία έφερε στο φως έρευνα που διεξήχθη από τη Fair Trade Hellas.

 

Η έρευνα παρουσίασε τις συνθήκες μέσα στις οποίες οι σύγχρονοι σκλάβοι, κυρίως της σοκολατοβιομηχανίας, καλούνται να επιβιώσουν, ξεχνώντας τη ανεμελιά των παιδικών χρόνων.

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Nestle και άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής σοκολάτας ήρθαν αντιμέτωπες με μηνύσεις επειδή χρησιμοποιούν παιδιά σκλάβους στις φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού.

Όπως διαπιστώθηκε οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέτας ΔΕΝ πληρούν οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παγκοσμίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επωμίζονται μεγάλα κέρδη, τη στιγμή που οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Την ίδια ώρα, η οικολογική καταστροφή λόγω των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες είναι ανυπολόγιστη.

Και ενώ τα παιδιά του “αναπτυγμένου” κόσμου απολαμβάνουν την γλυκιά γεύση της, η πραγματικότητα για τα παιδιά στην Αφρική μόνο πίκρα κρύβει.

Καταγγελίες οργανώσεων σε όλο τον κόσμο, επισημαίνουν ότι η βιομηχανία σοκολάτας κατηγορείται ότι συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και εργασία μικρών παιδιών.

Παιδιά ηλικίας από 11 έως 16 ετών ή και πολύ μικρότερα, ζουν παγιδευμένα και εργάζονται σε απομονωμένες φάρμες κυρίως της Δυτικής Αφρικής, όπου αναγκάζονται να δουλεύουν από 80 έως 100 ώρες την εβδομάδα. Συχνά, πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού από τα αφεντικά τους.

“Αυτή τη στιγμή, καμία μεγάλη εταιρεία παραγωγής σοκολάτας δεν εγγυάται ότι το κακάο, που χρησιμοποιεί σαν πρώτη ύλη, δεν προέρχεται από παιδική εργασία”, εξηγεί η Elizabeth Jardim, επικεφαλής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης “Green America”, για τα δικαιώματα των καταναλωτών και το ηθικό εμπόριο.

“Ωστόσο, οι περισσότερες έχουν ξεκινήσει προγράμματα σχετικά με την προώθηση της βιωσιμότητας, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν την παιδική εργασία με διάφορους τρόπους, σε μεγάλο βαθμό χάρη στην πίεση των καταναλωτών.”, αναφέρει η Jardim.

Σύμφωνα με την έρευνα, αλλά και την κοινή λογική, ένας από τους σημαντικότερους μοχλούς πίεσης των εταιρειών αυτών είναι το καταναλωτικό κοινό και η δυναμική του.

 

Πολλά μέσα και οργανώσεις, καλούν, μέσω της δημοσιοποίησης των εταιρειών που εκμεταλλεύονται τα παιδικά χέρια, να θέσουν εμπάργκο στα προϊόντα των συγκεκριμένων παραγωγικών ομίλων.

Οι εταιρείες αυτές είναι:

Hershey
Mars
Nestle
ADM Cocoa
Godiva
Fowler’s Chocolate
Kraft

 

Πηγή:

fimes.gr


Αφήστε ένα σχόλιο