Γενικά Ελλάδα

Σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση, ποια τα ύποπτα συμπτώματα;

Ελλάδα


Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση ( MS) είναι μία σοβαρή ασθένεια κατά την οποία τα μονωτικά καλύμματα των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη καταστρέφονται, δημιουργώντας ψυχικά και σωματικά προβλήματα και προκαλώντας σταδιακά ακόμα και τον θάνατο του ασθενή. Οι λόγοι και οι αιτίες που εμφανίζεται η νόσος παραμένουν άγνωστοι αν και πολλοί επιστήμονες εικάζουν πως η αιτία κρύβεται στη μη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος ή στην αποτυχία των κυττάρων που παράγουν μυελίνη ( είναι η ουσία που προστατεύει τους νευράξονες).

Υπολογίζεται πως σήμερα περίπου 2.500.000 άτομα παγκοσμίως πάσχουν από ΣΚΠ, εκ των οποίων τα 500.000 βρίσκονται στην Ε.Ε. Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως δεν πρόκειται για κληρονομική ή μεταδοτική νόσο , ούτε για ψυχική διαταραχή.

Μπορεί στο άκουσμα της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας (ΣΚΠ) , όλοι λοιπόν να τρομοκρατούνται αλλά οι ειδικοί εφιστούν ψυχραιμία και προσοχή στον εντοπισμό των ύποπτων σημαδιών της ασθένειας και αυτό γιατί όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο το καλύτερο για την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενή. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

Πρόβλημα με την όραση: ένα κοινό χαρακτηριστικό πολλών ανθρώπων που πάσχουν από τη νόσο είναι η οπτική νευρίτιδα, μια φλεγμονή τους οπτικού νεύρου που δημιουργεί θολούρα, πόνο, απώλεια της όρασης και δυσκολία διάκρισης των χρωμάτων. Οι ειδικοί τονίζουν πως τα προβλήματα στα μάτια είναι από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου και εκδηλώνονται στους περισσότερους ασθενείς.

Προβλήματα ομιλίας: τα προβλήματα με τον λόγο (αλλά και την κατάποση) οφείλονται στις βλάβες στα εγκεφαλικά νεύρα που ευθύνονται για τα σήματα ομιλίας. Πολλοί ασθενείς έχουν μπερδεμένη ομιλία και μερικές φορές δεν γίνονται κατανοητοί.

Κούραση και σύγχυση: πολλά είναι τα προβλήματα με την έλλειψη συγκέντρωσης και μνήμης στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, εξαιτίας της φθοράς του νευρικού συστήματος. Πολλοί νιώθουν συχνά και έντονες ζαλάδες.

Αίσθηση ηλεκτροσόκ , το οποίο νιώθει ο ασθενής κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων κινήσεων (ειδικά κατά την κάμψη του αυχένα προς τα εμπρός ). Το σύμπτωμα αυτό έχει την ονομασία σημάδι Lhermitte.

Προβλήματα στην κίνηση: μούδιασμα ή αδυναμία σε ένα ή περισσότερα άκρα ή και τον κορμό οφείλονται στην σταδιακή καταστροφή των νεύρων που οδηγεί σε αδυναμία, μυϊκούς σπασμούς και αδυναμία ελέγχου των κινήσεων.

Ακράτεια και προβλήματα με την λειτουργία του εντέρου: πρόκειται για σύμπτωμα που δυστυχώς υποδηλώνει πως η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

Δεν υπάρχει καμία γνωστή θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση σήμερα ενώ όσοι πάσχουν καταφεύγουν σε ειδική φαρμακευτική αγωγή, προγράμματα φυσιοθεραπείας και εργοθεραπείας, ακόμα και εναλλακτικές θεραπείες (που δεν μπορούν να πιστοποιηθούν για την αποτελεσματικότητά τους) προκειμένου να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο ζωής και να αποτρέψουν την επιδείνωση της ασθένειας.

Πηγή:

24wro.com.gr