Γενικά Ελλάδα

Θρίλερ με τον «Μαρινόπουλο» – Στην αβεβαιότητα ζουν πάνω από 12.000 εργαζόμενοι

Ελλάδα











Με άδεια ράφια και άδειες αποθήκες και τους προμηθευτές να αναζητούν τα χρηματά τους…
και με χιλιάδες διαταγές πληρωμής και τις τράπεζες να μην βρίσκουν πλέον κοινή γραμμη το mega deal που προέβλεπε τη μεταβίβαση των 33 hypermarket της Μαρινόπουλος σε νέα εταιρεία που θα δημιουργούσαν η Μαρινόπουλος και η Σκλαβενίτης μοιάζει σχεδόν αδύνατο.
Η Μαρινόπουλος υποστηρίζει με σημερινή της ανακοίνωση ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με τις τράπεζες, για την ανάπτυξη ενός συνολικού στρατηγικού πλάνου που θα επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να δώσει απαντήσεις στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει αλλά και να θέσει τις βάσεις για την ανάπτυξη μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι τεχνικές δυσκολίες και νομικά κωλύματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα απομακρύνουν τις δύο πλευρές.
Η Ανεξάρτητη Αρχή φέρεται να έχει ζητήσει να μη συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της κοινής εταιρείας Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου μέλη της οικογένειας Μαρινόπουλου. Εάν με κάποιο τρόπο και χωρίς επιπλέον χρονοτριβή η δύσκολη αυτή εξίσωση βρει λύση, το deal ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί αναφέρεται από τις ίδιες πηγές, καθώς η Σκλαβενίτης δεν έχει «σβήσει» οριστικά το σχέδιο για σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ των δύο αλυσίδων.
Από την πλευρά της Μαρινόπουλος επιχειρείται με την απάντηση της να πέσουν οι τόνοι, αναφέροντας ότι αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες της παραμένουν η διασφάλιση των εργαζομένων της, οι σχέσεις με τους προμηθευτές της και το χτίσιμο της εμπιστοσύνης με το καταναλωτικό κοινό, που τη στηρίζει σε μια πορεία 54 ετών. Δεν φαίνεται όμως να συμμερίζονται αυτή την άποψη ούτε οι προμηθευτές της αλυσίδας, ούτε οι εργαζόμενοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν της Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ (εταιρεία επεξεργασίας και τυποίησης κρέατος), διαταγές πληρωμής φέρεται να έχουν εκδοθεί κατά εκατοντάδες και από άλλους, μικρότερους προμηθευτές. Το άνοιγμα μάλιστα για μερικούς ανέρχεται σε πολλά εκατομμύρια, ενώ μεταξύ αυτών είναι κάποιες πολυεθνικές από τον κλάδο των τροφίμων και των ποτών. Το συνολικό ποσό που οφείλει η αλυσίδα στην αγορά υπολογίζεται άνω του ενός δις. ευρώ με περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις να κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός αγοράς εάν δεν εισπράξουν τα χρωστούμενα.