Γενικά Οικονομία

Τι πληρώνει σε ετήσιους και καθημερινούς φόρους ένας εργαζόμενος των 800 ευρώ και τι του μένει!

ΟικονομίαΚάτι λιγότερο από ένας μισθός μένει στο τέλος της χρονιά για ένα μισθωτό, ο οποίος αμείβεται με 800 ευρώ καθαρά το μήνα. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι εάν για παράδειγμα είχε καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός, ο εν λόγω εργαζόμενος θα ήταν αδύνατο να πληρώνει κάποιο από τα πάγια έξοδά του.

Το ακριβές που του μένει αφού πληρώσει φόρους και εισφορές προς το κράτος είναι 784,66 το έτος ευρώ ή 65,38 ευρώ το μήνα.

Για να καταλήξουμε στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα υπολογίσαμε ότι λαμβάνει 14 μισθούς ανά έτος, όπως προαναφέραμε. Εκτός από τα 9.600 ευρώ που είναι ο συνολικός καθαρός του μισθός και για τους 12 μήνες του χρόνου, υπολογίζονται επιπλέον 1.600 ευρώ που λαμβάνει ως δώρο Χριστουγέννων (800 ευρώ), δώρο Πάσχα (400 ευρώ) και επίδομα αδείας (400 ευρώ). Έτσι, το σύνολο των καθαρών αποδοχών του ανέρχεται στα 11.196 ευρώ.

Με τη βοήθεια του φοροτεχνικού συμβούλου, Γιώργου Καζάκου, ο οποίος μας παρείχε όλες τις απαραίτητες διευκρινίσεις, στη συνέχεια του άρθρου υπολογίζουμε όλες τις βασικές δαπάνες ενός μισθωτού χωρίς οικογένεια και παιδιά, ο οποίος δεν διαθέτει κανενός είδους ακίνητη περιουσία στο όνομά του. Το συγκεκριμένο άτομο δεν πληρώνει ΕΝΦΙΑ, αλλά επιβαρύνεται με το μηνιαίο έξοδο του ενοικίου για ένα σπίτι 70 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας.

Δείτε ακόμη: Βόλτα για καφέ στους -47 βαθμούς Κελσίου! Η ζωή στην πιο παγωμένη πόλη του κόσμου! (Photos)

Διευκρινίζουμε ότι στην περίπτωση που ο συντελεστής ΦΠΑ είναι 20% – όπως στην περίπτωση των εξόδων για σούπερ μάρκετ-, έχουμε υπολογίζει μεσοσταθμικά το φόρο, με δεδομένη τη διαφορά που παρουσιάζουν ορισμένα προϊόντα κατά την επιβολή του συντελεστή (σε άλλα προϊόντα ο ΦΠΑ είναι 13% και σε άλλα 24%).

Στο δεύτερο σκέλος του άρθρου προχωράμε στον υπολογισμό των συνολικών εισφορών που αποδίδονται στο κράτος, σε μία προσπάθεια να καταγράψουμε το ποσό που αποδίδεται επί των μεικτών αποδοχών στα κρατικά ταμεία. Σε αυτά δεν έχουμε υπολογίσει για παράδειγμα τα τέλη υπέρ του δήμου και της ΕΡΤ στο λογαριασμό της ΔΕΗ ή τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, η οποίες διαφέρουν σε κάθε λογαριασμό και προκύπτουν με βάση την κατανάλωση.

Τι πληρώνει σε ετήσιους και καθημερινούς φόρους ένας εργαζόμενος των 800 ευρώ και τι του μένει

Σύνολο μικτών και καθαρών αποδοχών

Επομένως εάν υπολογίσουμε ότι οι μικτές αποδοχές του συγκεκριμένου ατόμου ανέρχονται στα 1.012,68 ευρώ μηνιαίως, το σύνολο των ετήσιων μικτών αποδοχών ανέρχεται στα 14.178, ενώ οι καθαρές του αποδοχές στα ανέρχονται στα 11.196 ευρώ ή 799,64 ανά μήνα.

 

Κρατήσεις στο μισθό
ΙΚΑ: 162,03/μηνα
Συνολικές κρατήσεις ΙΚΑ ανά έτος: 2.272,20 (162,03 Χ 14)
Εργοδότης: Ετήσιες εργοδοτικές εισφορές: 3,552,92 (253,78 Χ 14).
Φόρος μισθωτών υπηρεσιών (παρακρατείται από τον εργοδότη): 50,65 ευρώ το μήνα
Φόρος μισθωτών υπηρεσιών: 709,10 το έτος
Δεν λαμβάνει επιστροφή φόρου ούτε πληρώνει επιπλέον φόρο
Με βάση τα δεδομένα που έχουμε θέσει, υπολογίσαμε ότι ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν θα λάβει επιστροφή φόρου. Προϋπόθεση είναι να έχει υπολογιστεί σωστά από τον εργοδότη ο παρακρατούμενος μηνιαίος φόρος και ταυτόχρονα να μην έχει άλλα εισοδήματα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα χρειαστεί να πληρώσει επιπλέον φόρο.

 

Ωστόσο υπάρχει ένα κενό που σχετίζεται με το καθεστώς συλλογής αποδείξεων και το αφορολόγητο που θα προκύψει απ’ αυτές.

Σημειώνεται ότι το μηνιαίο ποσό των εργοδοτικών εισφορών προσαυξάνει τις μικτές αποδοχές του εργαζόμενου και δείχνει πόσο κοστίζει στον εργοδότη ο κάθε εργαζόμενος μηνιαίως.

Συν τοις άλλοις, εάν ο μισθωτός παρουσίαζε υψηλότερες απολαβές θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Ενοικίαση σπιτιού

Εάν τώρα το ίδιο πρόσωπο διαμένει σε διαμέρισμα 70 τετραγωνικών με ενοίκιο 380 ευρώ μηνιαίως, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εφόσον δεν έχει άλλα εισοδήματα, φορολογείται μόνο για το ενοίκιο που λαμβάνει από το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Πρακτικά λοιπόν λαμβάνει από τον ενοικιαστή 4.560 ετησίως, από τα οποία ο φόρος που προκύπτει για τον ιδιοκτήτη, ανέρχεται στα 675 ευρώ.


Αφήστε ένα σχόλιο