Γενικά Ελλάδα

Τι συνέβη με την Τράπεζα Πειραιώς;

Ελλάδα


Η ιστορία είναι γνωστή. Με στημένο κόλπο επιχειρήθηκε
ανεπιτυχώς τον Νοέμβριο να οδηγηθεί σε resolution (εκκαθάριση) η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό επιδίωκαν κάποιοι να ελέγξουν άμεσα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Η άμεση κινητοποίηση της διοίκησης της τράπεζας τους χάλασε ωστόσο τα καταστροφικά σχέδια.

Το Hedge Fund και οι συνεργάτες του, που πρωταγωνίστησαν σε αυτή την ιστορία, αφού έχασαν την μάχη του Νοεμβρίου, μπήκαν στη συνέχεια στη μάχη για να αποσπάσουν τον έλεγχο της Τράπεζας Πειραιώς μέσω του απόλυτου ελέγχου του Διοικητικού Συμβουλίου. Εγκαταστάθηκαν ουσιαστικά στην Αθήνα, εξασφάλισαν «συνεννόηση» με ορισμένους άλλους θεσμικούς επενδυτές και, με συνεχή ραντεβού και γεύματα με στελέχη και μέλη αρμόδιων φορέων, προσπαθούν να μετατρέψουν το ΤΧΣ και την κυβέρνηση σε απλούς θεατές και να επιβάλουν αν και μειοψηφία τα συμφέροντά τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Blades του Paulson Co. και οι άλλοι της παρέας αποβλέπουν στον έλεγχο της «Πειραιώς» για να διαχειριστούν ανενόχλητοι τα 90 δις. των assets της Τράπεζας

Άμυνα έως τώρα φαίνεται να παίζει το Διοικητικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλας. Αλλά μέχρι πότε θα αντέξουν την πίεση και τις μεθοδεύσεις της μειοψηφικής μετοχικά, αλλά έντονα κινητοποιημένης αυτής ομάδας;

Ας πάρουμε τη περίπτωση ότι περνά στα χέρια ενός Hedge Fund (Paulson) η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Πως θα ερμηνευτεί ότι έγινε τέτοιος αφελληνισμός; Δηλαδή πως χάθηκε ο έλεγχος και η Διοίκηση της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας; Αυτό σημαίνει ότι κονδύλια ευρωπαϊκά και επενδύσεις θα ελέγχονται πλέον από το Paulson Fund.

Δυστυχώς φαίνεται ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν προϊόν παρασκηνιακής μεθόδευσης. Οι Ευρωπαίοι πιάστηκαν πάλι στον ύπνο. Στήριξαν έμπρακτα το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας με κεφάλαια και ρευστότητα και τους τα πήραν από την πίσω πόρτα οι Αμερικάνοι και μάλιστα ένα Hedge Fund!

gegonota.eu


Αφήστε ένα σχόλιο