Γενικά Οικονομία

Το ΔΝΤ μας οδηγεί στον… τάφο! Δεν είναι επαρκή τα μέτρα για το χρέος – Θέλουν σκληρή λιτότητα

Οικονομία











Έντονος εκνευρισμός και μεγάλος θυμός, κυριαρχεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρει το «mignatiou.com», από τις αποφάσεις του Eurogroup, καθώς στην Ουάσιγκτον εκτιμούν οτι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, για μια ακόμη φορά έβαλαν την πολιτική πάνω από τους αριθμούς.

Με λίγα λόγια, δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και η απόφαση είναι να συνεχιστεί η άνευ προηγουμένου τιμωρία, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010. Δεν δικαιολογούνται αλλιώς οι αποφάσεις τους, για τις οποίες στο Μέγαρο Μαξίμου κτυπούσαν… καμπάνες.

Σύμφωνα και με το Bloomberg, στέλεχος του ΔΝΤ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας πως οι Θεσμοί απέχουν πολύ από την συμφωνία.

Ο ίδιος αξιωματούχος χαρακτήρισε υψηλά τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% ενώ ζητά συγκεκριμένες μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος.

Όπως υποστήριξε, όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απαιτείται από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο πιο αναξιόπιστη θα είναι η επίτυχία του όποιου προγράμματος ενώ τονίζεται ότι η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι βιώσιμη.

Μάλιστα αξιωματούχος έκανε λόγο για άδικη κατηγορία προς το Ταμείο ότι πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, αφού όπως σημειώνεται άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση που έκανε μόνο στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, υψηλόβαθμο στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, όπου φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ανέβηκαν στα… κάγκελα.

Τα λεγόμενα του, τα οποία μεταδόθηκαν από τους ‘Ελληνες διαπιστευμένους ανταποκριτές και από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ, αποτυπώνουν πλήρως τις θέσεις και της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επίσης εκτιμά ότι για να εγκριθεί χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ, το Ελληνικό Πρόγραμμα «πρέπει να βγαίνει» και με τα σημερινά δεδομένα «δεν βγαίνει».

Οι φράσεις που χρησιμοποίησε το στέλεχος για να περιγράψει τις θέσεις του ΔΝΤ και ενδεχομένως να μεταφέρει και το κλίμα που επικράτησε κατά την συνεδρίαση του Eurogroup είναι ενδεικτικές. Είπε το στέλεχος του ΔΝΤ: «Δεν μπορεί μια ζωή να μας κατηγορούν οτι απαιτούμε λιτότητα. Εμείς να πιέζουμε για στόχο 1,5% που δεν προϋποθέτει επιπλέον λιτότητα, τα άλλα μέρη να συμφωνούν σε 3,5% που απαιτεί σκληρή λιτότητα και πάλι να βρίσκουμε τον μπελά μας» ήταν μια από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις μαζί με αυτή: «Το ΔΝΤ δεν κοπανά πόρτες πίσω του, ούτε φεύγει τρέχοντας, θέλει να συμμετέχει αλλά με την προϋπόθεση οι αριθμοί και το πρόγραμμα να βγαίνουν».

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικρατεί η αντίληψη ότι οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους ούτε στο θέμα του χρέους καθώς θεωρούν ότι το πακέτο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που συμφωνήθηκε δεν επαρκεί. Για να εγκριθεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ θα πρέπει η διοίκηση του οργανισμού να παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο ανάλυση βιωσιμότητας χρέους η οποία να αποδεικνύει οτι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Για να πραγματοποιήσει αυτή την ανάλυση το ΔΝΤ και συνεπώς να την θέσει ως προς έγκριση, θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων και πολιτικών, κάτι το οποίο στην παρούσα φάση δεν έχει συμβεί.

Πηγή: protothema.gr