Γενικά Παράξενα

Το λένε και οι επιστήμονες: Γι΄αυτό δεν πρέπει να δουλεύουμε πριν τις 10 το πρωί!

Παράξενα







2





Το πρωινό, βάναυσο ξύπνημα είτε για τη δουλειά, το πανεπιστήμιο ή το σχολείο έχει απασχολήσει πολλές φορές τους επιστήμονες. Ακαδημαϊκοί από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με επικεφαλής τον Paul Kelley, έπειτα από έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα:

Το πιο συνηθισμένο ωράριο εργασίας, που περιλαμβάνει τις ώρες από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5, αποτελεί πραγματικό βασανιστήριο, καθώς δεν εναρμονίζεται με το βιολογικό ρολόι των ανθρώπων.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κανείς δεν θα έπρεπε να εργάζεται πριν τις 10.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κανείς δεν θα έπρεπε να εργάζεται πριν τις 10.

Ειδικότερα, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κιρκαδικοί ρυθμοί, όπως ονομάζονται οι βιολογικές διαδικασίες με ενδογενή περιοδική μεταβολή στη διάρκεια ενός 24ώρου,  σε ενήλικες κάτω από την ηλικία των 55 χρόνων, δεν είναι συγχρονισμένοι με τις πολύ πρωινές ώρες.

Με άλλα λόγια, ο οργανισμός μας είναι βιολογικά ρυθμισμένος να κοιμάται τις πολύ πρωινές ώρες και κάθε φορά που κάποιος ξυπνά για να εργαστεί πριν τις 10, όσο κι αν νομίζει πως ο οργανισμός του προσαρμόζεται σε αυτή τη νέα συνήθεια, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Μάλιστα, αυτή η διαδικασία του πρωινού ξυπνήματος και της έλλειψης ύπνου μπορεί να προκαλέσει στρες, άγχος, εξάντληση, θυμό, υψηλή πίεση, παχυσαρκία, χαμηλή απόδοση και μνήμη, όπως και τάση για χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών.

Το πρωινό ξύπνημα για εργασία μπορεί να προκαλέσει άγχος, πίεση και

Το πρωινό ξύπνημα για εργασία μπορεί να προκαλέσει άγχος, πίεση και εξάντληση.

Διαβάστε επίσης:

  • Τι Αποκαλύπτει για σας η Στάση του Ύπνου σας και τι θα Έπρεπε να σας Ανησυχήσει
  • 6 Γιατροί Ύπνου Αποκαλύπτουν τα Μυστικά για να Κοιμάστε σε Χρόνο Ρεκόρ

Έρευνες και πειράματα που μελέτησαν τους κιρκαδικούς ρυθμούς, έδειξαν ότι για καλύτερη απόδοση και συγκέντρωση, τα δημοτικά σχολεία θα έπρεπε να ξεκινούν στις 9 το πρωί, τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 10 το πρωί και τα πανεπιστήμια στις 11 το πρωί. Ο ίδιος, ο Dr Kelley εφάρμοσε τη θεωρία του στα εκπαιδευτήρια που εργαζόταν, αλλάζοντας την ώρα έναρξης των μαθημάτων από τις 8.30 στις 11 και διαπίστωσε πως αυξήθηκε κατά 19% το ποσοστό των άριστων μαθητών.

Για μεγαλύτερη απόδοση των μαθητών τα σχολεία δεν πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίς.

Για μεγαλύτερη απόδοση των μαθητών στα σχολεία, τα μαθήματα δεν πρέπει να ξεκινούν πολύ νωρίς.

Ο ίδιος, μάλιστα, τονίζει πως πρέπει να γίνει μια τεράστια κοινωνική μεταβολή, με αλλαγή ωραρίων σε σχολεία και εργασιακούς χώρους, καθώς το εργασιακό ωράριο θα πρέπει να ξεκινάει το νωρίτερο στις 10 το πρωί, ούτε λεπτό πιο πριν. Ακόμη, το ωράριο θα πρέπει να μεταβληθεί, αντίστοιχα, και σε στρατιωτικές μονάδες, νοσοκομεία και φυλακές, που οι άνθρωποι αναγκάζονται να ξυπνούν και να τρώνε, ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμούνται.

Πηγή: spirossoulis.com