Γενικά Οικονομία

ΤΩΡΑ- ΜΟΛΙΣ δημοσιεύθηκε: «Η Ελλάδα ΞΕΚΙΝΗΣΕ διαδικασία να τυπώσει δραχμές»

ΟικονομίαΌπως προκύπτει από τις εξομολογήσεις του γάλλου προέδρου, ο ρώσος

Διαψεύδουν κυβερνητικές πηγές τις αναφορές περί ελληνικού αιτήματος προς τη Ρωσία για «τύπωμα δραχμών», που περιέχονται σε βιβλίο Γάλλων δημοσιογράφων με τίτλο «Ενας πρόεδρος δεν πρέπει να τα λέει αυτά» και περιλαμβάνει εκμυστηρεύσεις του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σε δύο δημοσιογράφους της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Ολάντ: «Η Ελλάδα ζήτησε από τον Πούτιν να τυπώσει δραχμές»

Όπως προκύπτει από τις εξομολογήσεις του γάλλου προέδρου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να είχε εκμυστηρευθεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός είχε ρωτήσει τον ίδιο εάν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία.

 

Σύμωνα με το βιβλίο, ο Πούτιν φέρεται να είπε στον γάλλο πρόεδρο ότι η Ελλάδα ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, «γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτή για να το κάνουν».

Ο Πούτιν δικαιολογήθηκε για την πληροφορία που έδωσε λέγοντας στον Ολάντ ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν είναι κάτι που επιθυμεί η Ρωσία.

Αναλυτικά ο φερόμενος ως διάλογος μεταξύ Ολάντ και Πούτιν έχει ως εξής:

Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία για να μην υπάρξει παρεξήγηση μεταξύ μας…

Ολάντ: Nαι, κανένα πρόβλημα, πες μου.

 

Πούτιν: H Ελλάδα μας ζήτησε να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν τέτοιο πιεστήριο για να το κάνουν.

Ολάντ: Τι τους απάντησες;

Πούτιν: Τους απάντησα ότι θα μπορούσαμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι σκέφτεσαι;

Ολάντ: Είναι μία κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα, εάν έβγαινε από την Ευρωζώνη και είχε ανάγκη από χαρτονομίσματα, δεν θα σοκαριζόμουν εάν τα τύπωνε η Ρωσία, γιατί θα απαντούσε σε ένα αίτημα.

Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία, για να καταλάβεις ότι αυτό δεν είναι καθόλου δικιά μας επιθυμία, συμπλήρωσε ο Πούτιν πριν κλείσει.

 

«Διερωτήθηκα γιατί μου είπε αυτό το πράγμα. Ισως για να μην θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο από την ΕΕ και, δεύτερον, για να μου πει -και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του το Grexit ήταν ένας κίνδυνος, που έπρεπε πάση θυσία να αποφευχθεί» φέρεται να είναι η εκτίμηση του Ολάντ, όπως προκύπτει από όσα αναφέρονται στο βιβλίο.

tsiprasΑπάντηση από το Μαξίμου

Ερωτηθείσα από το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη φερόμενη επικοινωνία Πούτιν -Τσίπρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε τα εξής:

«Επικοινωνίες μεταξύ των δύο ηγετών υπήρξαν, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν τέθηκε τέτοιο θέμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αντιθέτως, κοινός τόπος ήταν ότι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη»… in.gr