Γενικά Ελλάδα

ΒΟΜΒΑ από τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο : Ο σεισμός στην Κω δεν ήταν…

Ελλάδα


Η σεισμική δόνηση των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε τα ξημερώματα στην Κω δεν ήταν αναμενόμενη, καθώς δεν υπήρξαν προσεισμοί, παρότι η περιοχή των Δωδεκανήσων είναι υψηλής σεισμικότητας, δήλωσε στο newsbomb.gr ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως το πιθανότερο σενάριο είναι ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ να ήταν ο κύριος, σημειώνοντας ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να το πει ακόμη με απόλυτη σιγουριά και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του φαινομένου.

Όπως σημείωσε, το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε έχει μήκος 15-20 χιλιόμετρα και βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κω, στον κόλπο της Αλικαρνασσού με προσανατολισμό από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Τα ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή είναι πολλά, διευκρίνισε.

Ως προς την εξέλιξη του φαινομένου ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση των μετασεισμών, η οποία και αναμένεται να διαρκέσει για ένα μήνα, με μειούμενο ρυθμό». Γι’ αυτό το λόγο, σημείωσε, οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί, καθώς κάποια κτήρια που υπέστησαν ζημιές μπορεί να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες.

Υπογράμμισε, δε, ότι οι κάτοικοι της Κω θα πρέπει να δίνουν σημασία μόνο στις ανακοινώσεις των σεισμολόγων και όχι στις διάφορες φήμες που ενδέχεται να κυκλοφορήσουν, συνιστώντας υπομονή και ψυχραιμία σε όλους. Ερωτηθείς για το τσουνάμι 70 εκατοστών που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου τόνισε πως ήταν μικρό και υπογράμμισε ότι το Εθνικό Κέντρο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση.

Όπως εξήγησε, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η προειδοποίηση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε, αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς εστάλη στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας στις Βρυξέλλες, στην Ουνέσκο στο Παρίσι και σε 17 χώρες – μέλη. Πρόκειται για μία πολύ επιτυχημένη πρόβλεψη, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και κατέληξε εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος για την πρόκληση κι άλλου τσουνάμι έχει περάσει. «Ο συναγερμός έχει λήξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Source :

newsbomb.gr


Αφήστε ένα σχόλιο