Γενικά Οικονομία

ΒΟΜΒΑ από Τσακαλώτο: «Η άρση των capital controls εξαρτάται από…»

Οικονομία







capitalcontrols1512016





Για το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης και άρσης των capital controls μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα του Eurogroup.«Η άρση των capital controls εξαρτάται από το πόσο ο κόσμος
θα δει αλλαγές που προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία. Είναι σημαντικό για να αρθούν τα capital controls, να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες. Να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση του κόσμου ότι οι τράπεζες είναι εξασφαλισμένες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στα 3 βήματα που πρέπει να γίνουν για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων…

«Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το δεύτερο βήμα θα γίνει μετά την αξιολόγηση, όποτε και είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει τους όρους που δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες.

Το τρίτο βήμα θα γίνει επειδή θα δούμε ότι γίνονται κινήσεις για να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πιο σταθερό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να δανείζει και σε νέους δανειστές κι όχι να είναι απλά τράπεζες που ανακυκλώνουν τα υπάρχοντα δάνεια».

«Ο κόσμος τώρα καταλαβαίνει ότι αλλάξαμε σελίδα, αν και θα αργήσουν λίγο να δουν αυτά τα αποτελέσματα. Κυρίαρχο είναι ότι το Grexit δεν είναι πλέον στο τραπέζι γιατί ο κόσμος αισθάνεται ότι αυτό το κεφάλαιο τελείωσε και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα ανεβαίνει κι άρα είμαστε σε θέση να χαλαρώσουν πιο γρήγορα τα capital controls».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως η άρση των capital controls στην Ελλάδα είναι πιο εύκολη «γιατί ποτέ δεν είχαμε όλα τα μέτρα που συνήθως συμβαίνουν σε μια χώρα με capital controls: Υπήρχε πιστωτική κάρτα, μπορούσες να βγάλεις ή να βάλεις λεφτά στη χώρα. Υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις από τα capital controls φυσικά, αλλά δεν πάρθηκαν όλα τα μέτρα που συνήθως εφαρμόζουν οι χώρες με τα capital controls».

Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τους δημοσιογράφους… «να βάλουν ένα χεράκια για να αρθούν πιο γρήγορα τα capital controls».

«Μπορείτε κι εσείς να βάλετε το χεράκι σας για να αρθούν πιο γρήγορα τα capital controls εάν αναλύσετε σωστά αυτή τη συμφωνία με τα θετικά και τα αρνητικά και δεν δημιουργείτε μια εικόνα ότι καταρρέει η διαπραγμάτευση, δεν θα γίνει συμφωνία, δεν θα γίνει η εκταμίευση, κι όλα αυτά. Αυτό δεν βοηθούν στην πιο γρήγορη άρση των capital controls», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.