Γενικά Ελλάδα

«Βόμβα» στη διαπραγμάτευση από Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να…

Ελλάδα


Νέα προειδοποίηση έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ την Τετάρτη, διαμηνύοντας ότι αν δεν μετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε η Ολλανδία θα αποσύρει τη στήριξή του σε αυτό. Μάλιστα, τόνισε ότι την ίδια στάση θα υιοθετήσει και το Βερολίνο.

«Η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο είναι πολύ σαφής: Αν το ΔΝΤ δεν μετάσχει ή αποσυρθεί, η στήριξη για το πρόγραμμα θα εξαφανιστεί», είπε ο Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό κοινοβούλιο την Τετάρτη, σύμφωνα με την Telegraaf. «Το ίδιο ισχύει για το γερμανικό κοινοβούλιο και την ολλανδική κυβέρνηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μία ημέρα νωρίτερα, σε συνέντευξή του, ο Ντάισελμπλουμ είχε χαρακτηρίσει «ξεπερασμένη» την έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία, κατηγορώντας το Ταμείο ότι προσπαθεί να «νίψει τας χείρας του». Ακόμη, δηλώσει υπέρ της παραμονής του Ταμείου στο πρόγραμμα, σημειώνοντας όμως ότι «θέλουμε να είναι ειλικρινές».

Στη συνέντευξή του την Τρίτη, ο Ολλανδός υπουργός είχε αναφέρει ακόμη ότι δεν ανησυχεί πως το Ταμείο θα το «παρατραβήξει» και θα αποσύρει τη στήριξή του από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. «Είναι ακόμη δεσμευμένοι. Αυτό είπε στο Eurogroup και η Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να βοηθήσει τους Ελληνες», είχε προσθέτει, τονίζοντας ακόμη ότι η Αθήνα πρέπει να κάνει τα πρώτα βήματα.

«Το ΔΝΤ θέλει περαιτέρω μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Αθήνα το Ταμείο πίεσε ισχυρά- και σωστά- για περαιτέρω προσαρμογές στο συνταξιοδοτικό και φορολογικό σύστημα. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει πρώτη κάποια βήματα», είπε.


Αφήστε ένα σχόλιο