Γενικά Ελλάδα

Αυτός ο Θεσσαλονικιός πέρασε από 39 χώρες, έκανε 100.000 χλμ κι έκαψε 13.500 λίτρα βενζίνης

Ελλάδα2

Mε μια Honda μόλις 250 κ.ε ο Θεσσαλονικιός, Ηλίας Βροχίδης γύρισε 39 χώρες μέσα σε 3 χρόνια, κάνοντας 96 χιλιάδες χιλιόμετρα. Γύρισε στη Θεσσαλονίκη, γεμάτος από εμπειρίες, αναμνήσεις και εικόνες, τις οποίες μοιράστηκε με το Seleo.

Tον Μάιο του 2013 ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη το ταξίδι του ο Ηλίας Βροχίδης. Με μια Honda XR 250 και με τα απολύτως απαραίτητα, θέλησε να φτάσει στη Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αρχικά, αφιέρωσε δυο μήνες στα Βαλκάνια, περνώντας από Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία.

Στην Ιταλία συνάντησε, την φίλη του, Χριστίνα Πεφάνη, όπου από εκεί με πλοίο πέρασαν στο Μαρόκο για να αρχίσει το «σαφάρι» τους για 10 μήνες στην Αφρική.

Επισκέφτηκαν 39 χώρες, καταναλώνοντας περίπου 3,5 τόνους βενζίνη. Οι χώρες που επισκέφτηκαν στην Αφρική είναι: Μαρόκο, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Γουινέα – Μπισάου, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Τόγκο, Μπενίν, Νιγηρία, Καμερούν, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ζάμπια, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Λεσότο, Σουαζιλάνδη, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Τανζανία, Ρουάντα, Ουγκάντα, Κένυα, Αιθιοπία, Σουδάν, Αίγυπτος. Ενώ, λόγω εμπόλεμης κατάστασης κατάφεραν να επισκεφτούν μόνο τρεις χώρες της Ανατολής, την Ιορδανία, Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

«Το ταξίδι κόστισε 13.300 ευρώ. Προσπαθούσα πάντα να την βγάζω όσο πιο οικονομικά γίνεται, καθώς δεν μου περισσεύουν. Ουσιαστικά την έβγαζα με 400 ευρώ τον μήνα. Κατασκήνωνα πολύ, όταν ήμουν στη φύση και όταν ήμουν σε πόλεις, με φιλοξενούσαν μέσω ενός δικτύου φιλοξενίας που υπάρχει στο ίντερνετ» αναφέρει στο Seleo o Ηλίας Βροχίδης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους, ήταν οι αρχές και οι στρατιωτικοί στην Αφρική, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφθορά, που οι ντόπιοι την θεωρούν δεδομένη. «Εκεί οι ένστολοι είναι οι πιο στυγεροί εγκληματίες. Απειλούν τον κόσμο πως αν δεν τους δώσουν «φιλοδώρημα» θα τους φυλακίσουν. Δεκάδες φορές μας ζήτησαν και εμάς χρήματα, αλλά πληρώσαμε ελάχιστες φορές, γιατί αναλάμβανε την κατάσταση η Χριστίνα και ήταν πολύ καλή στη διαχείριση της κατάστασης. Στη Νιγηρία ήταν πιο έντονο το φαινόμενο. Εκεί, τις πρώτες ώρες, μας λήστεψαν τρεις αστυνομικοί».


Αφήστε ένα σχόλιο