Γενικά Ελλάδα

Ευχάριστα νέα: Ποια δάνεια διαγράφονται από τις τράπεζες;

Ελλάδα


Κίνητρα για τη διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί μεταβίβασης «κόκκινων» δανείων σε funds, με στόχο την προστασία της κύριας κατοικίας νοικοκυριών, καθώς και των μικρών επαγγελματιών ετοιμάζουν από κοινού τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το ποσό που θα σβήνεται δεν θα φορολογείται ως εισόδημα έτσι ώστε οι τράπεζες να διαγράφουν χωρίς επιβαρύνσεις. Τροποποιείται ο νόμος Σταθάκη για μεταβίβαση των κόκκινων δανείων.

Τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος επιταχύνουν τις απαιτούμενες αλλαγές στο συνολικό πλαίσιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων ώστε αφενός να λυθούν τα χέρια των τραπεζών και αφετέρου να επέλθει συμφωνία με το κουαρτέτο των θεσμών για τηνπολυπόθητη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με το Εθνος, όλες οι παρεμβάσεις θα έχουν σχεδιαστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας και οι αλλαγές αφορούν:

Κίνητρα προς τις τράπεζες για τη διαγραφή μέρους των ληξιπρόθεσμων δανείων προς τις επιχειρήσεις. Αυτά κατά πάσα πιθανότητα θα καθοριστούν μέσα από τροποποίηση του νόμου Δένδια. Πρόκειται για το πλαίσιο που είχε καταρτιστεί από τον τότε υπουργό και προέβλεπε ακόμη και τη διαγραφή μέρους οφειλών προς τις τράπεζες. Η αλλαγή που πρόκειται να γίνει σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι το ποσό που θα σβήνεται να μην φορολογείται ως εισόδημα έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να προχωρούν σε διαγραφές χωρίς επιβαρύνσεις.

Τροποποιείται ο νόμος Σταθάκη προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτος τόσο ως προς τις εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης κόκκινων δανείων, όσο κυρίως ως προς τις κατηγορίες που θα επιτρέπεται να πωλούνται. Με βάση το δημοσίευμα η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει χαμηλό όριο οφειλών πάνω από το οποίο θα δίνεται το οκ για τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Παρέμβαση αναμένεται και ως προς τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία.

Δεν αποκλείεται να θεσπιστεί ύψος αξίας της κατοικίας σε συνδυασμό και με άλλα κριτήρια για τη μη απελευθέρωση της δυνατότητας μεταβίβασης σε funds.

Υπενθυμίζεται πως με βάση το ισχύον καθεστώς απαγορεύεται η πώληση κόκκινων δανείων που έχουν υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία.

Πηγή:

olagossip.gr