Γενικά Ελλάδα

«Καταπέλτης» το βούλευμα για τον 77χρονο – Το κατηγορητήριο «φωτιά» που τον καίει

Ελλάδα2

«Καταπέλτης» είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημελλειοδικών Πειραιά που αποφάσισε κατά πλειοψηφία την προφυλάκιση του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους πριν από μερικές ημέρες στην Αίγινα.

«Καταπέλτης» είναι το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημελλειοδικών Πειραιά που αποφάσισε κατά πλειοψηφία την προφυλάκιση του 77χρονου χειριστή του ταχύπλοου που σκότωσε τέσσερις ανθρώπους πριν από μερικές ημέρες στην Αίγινα.

Οι δικαστές αναφέρουν πως όχι μόνο δεν βοήθησε τους ναυαγούς ως όφειλε και δεν ενημέρωσε το λιμενικό αλλά έκανε και προπαρασκευαστικές ενέργειες ώστε να καταφέρει να διαφύγει από το σημείο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή» που φέρνεις στο φως το σχετικό βούλευμα δεν επιβεβαιώνονται από μαρτυρικές καταθέσεις οι ισχυρισμοί του 77χρονου ότι έκανε σήματα σε παραπλέοντα σκάφη.

Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε μαρτυρία ενός αυτόπτη ο οποίος είπε: «Άκουγα έναν από τους ναυαγούς να φωνάζει προς το σκάφος: Πέτα ένα σωσίβιο, ρε! Αυτός μας αγνόησε πλήρως».

Οι δικαστές αναφέρουν ότι ο 77χρονος χειριστής όφειλε, «κατά τον νόμο και κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας και λογικής, να ενημερώσει τις λιμενικές αρχές» και όχι όπως φαίνεται από τα στοιχεία της δικογραφίας να καλέσει τον φίλο και συντηρητή του ταχύπλοου.

Από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές ο 77χρονος φαίνεται πως κάλεσε επίσης φίλο του, πρώην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας και δημοτικό σύμβουλο, ο οποίος είναι πλοίαρχος θαλαμηγού που βρισκόταν στη θέση Απόνηση Αγκιστρίου και σε απόσταση 5 έως 6 ναυτικά μίλια από το σημείο της σύγκρουσης.

Ωστόσο σε κατάθεση που έδωσε ο πρώην πρόεδρος του Λ.Τ. Αίγινας ισχυρίστηκε πως ήταν εκείνος που κάλεσε τον πλοίαρχο της θαλαμηγού μεταφέροντάς του το αίτημα του Θ. Λυκουρέζου για μετάφορά του.

«Θα ανέμενε κανείς να ειδοποιήσει πρώτα το Λιμενικό και να μεταβεί ο ίδιος στο πλησιέστερο λιμάνι της Πέρδικας, αφού ήδη είχε υπάρξει μέριμνα για τη ρυμούλκηση του σκάφους, μαζί με τους λοιπούς τρεις συνεπιβαίνοντες και όχι να καταλήξει ύστερα από τηλεφωνικές συνεννοήσεις με φίλους του σε άλλο μέρος όπου αναμένει να τον παραλάβει αυτοκίνητο». Κατά πλειοψηφία, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έκρινε ότι αυτές ήταν «προπαρασκευαστικές κινήσεις διαφυγής, οι οποίες «δεν τελεσφόρησαν», αναφέρουν οι δικαστές στο βούλευμά τους.