Γενικά

Νέα δημοσκόπηση ΣΟΚ δίνει διπλάσιο ποσοστό στη ΝΔ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα ΠολιτικήΆλλη μία δημοσκόπηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η οποία δείχνει όχι μόνο σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό φαίνεται να διευρύνεται.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως αυτή η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν τον ανασχηματισμό, που ενδεχομένως να δώσει μία άλλη ώθηση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου φτάνει στο 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μισό ακριβώς συγκεντρώνοντας ποσοστό 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα του Σεπτεμβρίου που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία στο 28,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16%.

Η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7% αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο που βρισκόταν στο 7,5%. Αμετακίνητα είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ που συγκεντρώνει 5,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στο 4,5%.

Μεγάλη αναμένεται να είναι η μάχη για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και την Πλεύση Ελευθερίας που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση συγκεντρώνουν ποσοστά 3%. Το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και σε αυτή τη δημοσκόπηση δεν φαίνεται να καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή με ποσοστό 2%, όπως και η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό μόλις 1%.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι αρκετά μεγάλο φτάνοντας στο 19%, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα τελικά, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν φτάνει το 15,5%, ενώ το άκυρο και το Λευκό είναι στο 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την προέλευση της αποχής, της άκυρης και λευκής ψήφου, φαίνεται πως το 67,5% προέρχεται από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 13,5% σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και το 19% από τα υπόλοιπα κόμματα.

Στην ερώτηση ποιός είναι ο πιο κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού, η απάντηση ΚΑΝΕΝΑΣ με ποσοστό 39% είναι ο μεγάλος νικητής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με ποσοστό 37% και με μεγάλη διαφορά τρίτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 20,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είναι τρίτος από το τέλος, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Πάνο Καμμένο να είναι πιο πάνω στις αρνητικές γνώμες.

Πρώτος σε θετικές γνώμες πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31,5% και ακολουθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 25,5%. Τέταρτος σε θετικές γνώμες είναι ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ με ποσοστό 24,5%, ακολουθεί ο Β. Λεβέντης με 23,5%, η Φώφη Γεννηματά με 23%, ο Αλέξης Τσίπρας με 22%, ο Π. Λαφαζάνης με 18%, ο Πάνος Καμμένος με 14% και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μόλις με 7,5%.

Ενδεικτικό του κλίματος στους πολίτες είναι η παράσταση νίκης, η απάντηση δηλαδή στην ερώτηση “ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επιλέξετε στις ερχόμενες εκλογές, ποιό κόμμα πιστεύετε πως θα βγει πρώτο. Σε αυτό το ερώτημα η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 64% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%.

Στα νούμερα πάντως της δημοσκόπησης φαίνεται πως οι πολίτες βιώνουν μία έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον. Το 87% των πολιτών πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις 7,5% δηλώνουν αισιόδοξοι πως η κατάσταση κινείται προς το σωστό.

Αναφορικά με την ικανοποίηση των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το 89% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, ενώ μόλις ένα 6,5% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως στην αντίστοιχη ερώτηση σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 79% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, ενώ το 13,5 δηλώνουν ικανοποίηση.