Γενικά Παράξενα

Άλλο και τούτο: Γνωρίζατε ότι μερικοί είναι πιο επιρρεπείς στο… χασμουρητό; Ποιοι είναι;

Παράξεναxasmourito

Γυναίκες και άνδρες χασμουριούνται το ίδιο από μόνοι τους, όμως όταν το χασμουρητό τους είναι κολλητικό, επειδή βλέπουν άλλους γύρω τους να κάνουν το ίδιο, τότε οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική έρευνα.

Το χασμουρητό είναι πιο κολλητικό μεταξύ φίλων και συγγενών παρά μεταξύ ξένων, ενώ συμβαίνει και σε πιθήκους -που είναι συγγενείς των ανθρώπων- όπως οι χιμπατζήδες. Επίσης, οι άνθρωποι μπορούν να χασμουρηθούν ακόμη κι αν απλώς διαβάζουν ή σκέφτονται για κάποιον άλλο που χασμουριέται.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής την Ελιζαμπέτα Παλάγκι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Πίζα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Open Science της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, στηρίχθηκε σε 4.000 περιπτώσεις ανθρώπων που χασμουριούνται σε τραίνα, αεροπλάνα, εστιατόρια και γραφεία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν αν κάποιος ή κάποια χασμουριόταν και κατά πόσο οι γύρω του τον μιμούνταν μέσα στο επόμενο τρίλεπτο. Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες «κολλάνε» το χασμουρητό σε ποσοστό περίπου 55% (δηλαδή πάνω από τις μισές φορές θα χασμουρηθούν αν κάποιος γύρω τους χασμουριέται), ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόνο 40%.

Το χασμουρητό θεωρείται σημάδι ενσυναίσθησης για τον άλλο και με δεδομένο ότι, όπως έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να νοιώθουν τα συναισθήματα των άλλων περισσότερο από τους άνδρες, το «κόλλημα» του χασμουρητού «εντάσσεται μάλλον σε αυτήν ακριβώς την αυξημένη ευαισθησία απέναντι στους γύρω τους», σύμφωνα με την έρευνα.

zougla


Αφήστε ένα σχόλιο